Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Σε χαμηλά όρια τα αποθέματα λιγνίτη

Μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Μελίτης και Καρδιάς, καθώς και σχετική μείωση της ποιότητας του καυσίμου στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Φλώρινας διαπίστωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος που επισκέφθηκε το λιγνιτικό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα αποθέματα λιγνίτη είναι στα πολύ χαμηλά όρια και θα πρέπει να επανέλθουν στα επιτρεπτά επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των συνεπειών των προηγούμενων ημερών από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, δημιουργήθηκαν.
Αναφερόμενος στη Μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας είπε ότι αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες εξελίσσονται σε δύο επίπεδα, της σύνταξης της διακήρυξης και των επαφών στελεχών της επιχείρησης με τους φορείς της περιοχής για την επίτευξη των συμφωνιών. Τόνισε με έμφαση ότι λόγω της εμπλοκής πολλών ατόμων στο ζήτημα αυτό τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά «επειγόμαστε να συνεχίσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς».
Στη συνάντηση του Παναγιώτη Αθανασόπουλου με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκε το ζήτημα της εγγραφής της ΔΕΗ στο σύνδεσμο, λόγω του ότι η παραγωγική της δραστηριότητα εξελίσσεται στην περιοχή μας, ενώ, υπήρξε δέσμευση για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών της ΔΕΗ από τις τοπικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ΑΗΣ Μελίτης
Κατά την έκτακτη επίσκεψή του στον ΑΗΣ Μελίτης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ προήδρευσε σύσκεψης στελεχών της Εταιρείας, με θέμα την έλλειψη κοιτάσματος στην αυτή λιγνίτη. Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως «από πλευράς ποσοτήτων, αλλά και από πλευράς ποιότητας λιγνίτη, δεν είμαστε στα νούμερα τα οποία πρέπει να τροφοδοτούμε τη μονάδα. Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό για μένα, διότι όπως ξέρετε στην περιοχή αυτή η ΔΕΗ θέλει να επενδύσει και σε μια δεύτερη μονάδα. Ήρθα να δω το θέμα από κοντά, να δω τους συνεργάτες, την οικογένεια Ρόζα, την οικογένεια Μεσήνη, να μιλήσουμε, να φροντίσουμε να συντονιστούμε και να δουλέψουμε σαν να είμαστε μια εταιρία, ώστε ο ΑΗΣ Μελίτης να έχει και την απαιτούμενη ποσότητα και την απαιτούμενη ποιότητα λιγνίτη».
Παράλληλα, ο κ. Αθανασόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο μειωμένης παραγωγής, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα είναι όταν δεν έχουμε την απαιτούμενη ποιότητα, ο ΑΗΣ υπολειτουργεί. Δεν λειτουργεί σωστά. Και τίθεται βέβαια σε κίνδυνο το ίδιο το εργοστάσιο».
Ερωτηθείς για το μέλλον των ορυχείων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και του Κλειδίου, απάντησε πως «υπάρχει καθυστέρηση στην εξόρυξη. Κι εμείς θα θέλαμε να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα λύση. Η πρώτη μονάδα χτίστηκε με σκοπό να παίρνει λιγνίτη τόσο από τα ορυχεία της Αχλάδας, όσο και από το ορυχείο της Βεύης. Δουλεύουμε τόσα χρόνια κι ακόμη το θέμα αυτό δεν έχει λυθεί. Συμφέρει σε όλους μας και την εθνική οικονομία και τη ΔΕΗ το θέμα αυτό να λυθεί ώστε σύντομα να παίρνουμε και από κει τις απαιτούμενες ποσότητες λιγνίτη για να μπορεί να έχουμε τη σωστή ποιότητα». Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε πως «ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα καταλήξει, ελπίζουμε όταν θα καταλήξει σύντομα και ότι ο ΑΗΣ Μελίτης θα μπορεί να προμηθεύεται όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί ποσότητες λιγνίτη από την Βεύη όπου η ποιότητα είναι ακόμα καλύτερη και από την ποιότητα της Αχλάδας».
Τέλος, επισήμανε πως «η επάρκεια σε λιγνίτη υπάρχει στην περιοχή αρκεί να παρθούν ορισμένες αποφάσεις. Όπως να ανατεθεί το ορυχείο της Βεύης και να λειτουργήσει πάρα πολύ σύντομα. Με το φράγμα δε της Παπαδιάς δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε από πλευράς νερού».
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Λυγκηστίς» Χρηστός Δεληγιώργης, ο οποίος υπογράμμισε πως «όντως υπήρχε ένα πρόβλημα. Φτάσαμε περίπου στα «κόκκινα» για πολλούς λόγους, όπου έπαιξαν βέβαια ρόλο και οι καιρικές συνθήκες. Ο κ. Αθανασόπουλος, ήθελε να δει κατ’ ιδίαν ο ίδιος για πιο λόγο δεν υπάρχουν αποθέματα και πιστεύουμε ότι αποκόμισε πολλές εντυπώσεις και ελπίζουμε τάχιστα να δώσει λύσεις. Όπως γνωρίζουν όλοι και η τοπική μας κοινωνία πρέπει οπωσδήποτε η ΔΕΗ να ανοίξει τα δικά της ορυχεία. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος ΑΗΣ να στηρίζεται μόνο σε ιδιωτικό ορυχείο. Φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι πρέπει το ορυχείο του Κλειδίου να ανοίξει τάχιστα για να δοθεί έτσι λύση και να μην υπάρχει πρόβλημα.
Η μείωση του λιγνίτη την αυλή οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και ακόμα ότι μπορεί να γίνεται κάτι πονηρό. Αυτό χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο το ψάχνουμε και πιστεύω ότι γι’ αυτό ήρθε και ο πρόεδρος για να δώσει άμεση λύση. Όταν λέμε «πονηρό», μπορεί να υπάρχει κάτι… Ξέρετε πως γίνονται αυτές οι ιστορίες με τους ιδιώτες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στους ιδιώτες, ούτε να παίζουμε με αυτούς. Η ΔΕΗ έχει αποθέματα μεγάλα στην περιοχή και πρέπει επιτέλους να τα αξιοποιήσει».
Να σημειωθεί πως τα αποθέματα λιγνίτη που είχαν φθάσει το Σεπτέμβριο στους 200.000 τόνους, τώρα βρίσκονται στους 40.000 τόνους, με αποτέλεσμα, αν δεν γίνουν έκτακτες εξορύξεις, η μονάδα να κινδυνεύει να βγει εκτός λειτουργίας. Η διοίκηση της ΔΕΗ ρίχνει ευθύνες στον εργολάβο που λόγω κακοκαιρίας δεν έκανε εξορύξεις τον περασμένο μήνα, ενώ συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι επίτηδες στο τέλος του χρόνου η διοίκηση δεν προχώρησε σε εξορύξεις για να μην έχει μεγάλα έξοδα και να περιορίσει τις σημαντικές ζημιές έτους που θα παρουσιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: