Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Καταγγελίες από τη μείζονα μειοψηφία του δήμου Φλώρινας

Σε καταγγελίες κατά ης δημοτικής αρχής προχώρησε με ανακοίνωσή της η μείζονα μειοψηφία του δήμου Φλώρινας, εστιάζοντας σε δύο ζητήματα: τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΑΦ για το 2008 και στη ρύθμιση των χρεών της ενοικιάστριας της μπουάτ του Αγίου Νικολάου.
Την ανακοίνωση υπογράφουν η επικεφαλής Όλγα Μούσιου-Μυλωνά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μουρατίδης, Αλεξάνδρα Κεβρεκίδου, Παύλος Μάγγος και Αριστοτέλης Γεωργιάδης και αναφέρουν:
«Λυπόμαστε πολύ που γιορτινές μέρες, αντί για τις εγκάρδιες ευχές μας σε όλους, που είναι αυτονόητες, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε στη δημοσιοποίηση καταγγελιών, για δύο σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, στις 15-12-2008.
1. Το είδαμε κι αυτό!!! Ο δήμαρχος Φλώρινας στις 15 Δεκεμβρίου 2008, λίγο πριν κλείσει το οικονομικό έτος, ζήτησε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης Φλώρινας (ΔΕΚΑΦ) για το έτος… 2008!!! Ο προϋπολογισμός της ΔΕΚΑΦ κατατέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (15-12-2008, θέμα 23), χωρίς άλλο διευκρινιστικό σχόλιο, προκειμένου να «περάσει» απαρατήρητος (κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε). Βρεθήκαμε προ μεγάλης έκπληξης, όταν μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για τον προϋπολογισμό του έτους 2009, αλλά του έτους… 2008!!!
Ρωτήθηκε ο δήμαρχος, γιατί καθυστέρησε να κατατεθεί ο προϋπολογισμός, όταν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα θα έπρεπε να είχε κατατεθεί το αργότερο το Μάρτιο του 2008.
Μας απάντησε πως ο ίδιος δεν είναι ενήμερος, πως ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΦ, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, δεν είναι παρών για να μας εξηγήσει, ωστόσο μας έκανε ξεκάθαρο, πως δεν είναι μείζονος σημασίας το ζήτημα της καθυστέρησης («είναι γεγονός πως άργησε λίγο να έρθει στο συμβούλιο» ήταν οι ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησε), το θέμα είναι η υπερψήφισή του, εφόσον «δεν έγιναν τροποποιήσεις». Λες και μπορούσαν να γίνουν τροποποιήσεις προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει ο ίδιος ο προϋπολογισμός!!!
Όταν, λοιπόν, εγείραμε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. δήμαρχος, με απίστευτη έπαρση, μας εγκάλεσε ως μειοψηφία, ότι δηλαδή καταψηφίζοντάς τον, στεκόμαστε εμπόδιο στην αναπτυξιακή δραστηριότητα της Επιχείρησης. Υπερθεμάτισε για την στήριξη που ο δήμος παρέχει στην Επιχείρηση, σε ένα κρεσέντο από ψεύδη, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η Επιχείρηση υπολειτουργεί. Και η επιχείρηση υπολειτουργεί, επειδή είναι επιλογή του δημάρχου. Επιλογή του δημάρχου ήταν η συνεργασία για το έργο πνοής της τηλεθέρμανσης με την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ) και τη ΔΕΥΑΦ, στην οποία ΔΕN συμπεριέλαβε τη ΔΕΚΑΦ. Επιλογή του δημάρχου είναι και η υποστελέχωση της Εταιρίας. Ένα και μοναδικό στέλεχος εργάζεται στη ΔΕΚΑΦ. Και παιδιά των stage. Παιδιά που για 450 ευρώ συντάσσουν ισολογισμούς, απολογισμούς, προϋπολογισμούς!
Τους οποίους προϋπολογισμούς, θα όφειλε να εκπονεί ομάδα οικονομολόγων. Έστω ένας οικονομολόγος, που θα εκπονούσε και θα παρουσίαζε εμπρόθεσμα στο δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό, χωρίς να βάζει σε περιπέτειες ολόκληρο το σώμα του συμβουλίου.
Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση, τους οποίους και στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση, ρωτήσαμε τον κύριο δήμαρχο να διαψεύσει την πληροφορία – φήμη ότι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Μας διαβεβαίωσε για το αντίθετο, αλλά για εμάς δεν είναι πλέον πιστευτός. Απαιτούμε να μας το επιβεβαιώσει με αποδείξεις του λογιστηρίου.
Από τη συνεδρίαση ανακύπτει και ένα ακόμη ερωτηματικό, εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο απευθύνουμε δημόσια προς το δήμαρχο Φλώρινας, κ. Παπαναστασίου:
1. Αφού μέχρι τώρα, κ. δήμαρχε, η Επιχείρηση δεν είχε προϋπολογισμό, σε όλη τη διάρκεια του έτους πως λειτουργούσε; Πως ενταλματοποιούσε; Ποιος ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός σε κάθε πληρωμή; Ποιοι τελικά ελέγχουν τη νομιμότητα της λειτουργίας των ΟΤΑ;
2. Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρατήρησαν την απουσία κατάρτισης προϋπολογισμού;
3. Και, τελικά, οφείλεται μόνο σε αδιαφορία και ανοργανωσιά η υπόθεση ή υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες πιο σκοτεινές;
4. Και ο προϋπολογισμός του 2009; Πότε θα έρθει για ψήφιση; Μήπως το 2010;
Ερωτήματα κρίσιμα, στα οποία εκτός από μας, απάντηση περιμένουν και οι πολίτες.
2. Το αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας! Με τη συναίνεση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας έγινε σκανδαλώδης χαριστική ρύθμιση στην ενοικιάστρια της μπουάτ - πισίνας του Αγίου Νικολάου (δημοτικό περίπτερο Γεωργικής Σχολής, η επίσημη ονομασία του μισθίου) για χρέη ύψους 27.000 ευρώ από ενοίκια από τον Ιανουάριο 2005 μέχρι τον Ιούνιο 2008, ενώ δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα το κόστος από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007! Η ίδια η αιτούσα (αίτηση α.π. 17092/4-11-2008) αναφέρει ότι ο εξοπλισμός και η ανακατασκευή του χώρου ξεπερνάνε τα 153.000 ευρώ (θέμα 16).
Με το πρόσχημα του συμψηφισμού, λοιπόν, των χρεών με την ξύλινη πέργκολα της μπουάτ, που η τεχνική υπηρεσία του δήμου την κοστολογεί στις 5.500 ευρώ, έγινε η πλειοψηφικά δεκτή η διαγραφή της ενοικιάστριας από τον κατάλογο οφειλετών, όπως ακριβώς το ζητούσε η ίδια στην αίτησή της. Χωρίς καμιά αιδώ ο δήμαρχος θέλησε να μας παρουσιάσει την απόφαση αυτή ως επωφελή για τον δήμο, γιατί θα περιέλθει στην κυριότητά του ο χώρος της πισίνας, που είναι τόσο σημαντικός για την ψυχαγωγία των Φλωρινιωτών και των επισκεπτών του δήμου μας. Όμως, κ. δήμαρχε, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να παραιτείστε των νόμιμων δικαιωμάτων του δήμου;
Γιατί το εξώδικο του δήμου έγινε μόλις στις 10-7-2008, ενώ το θέμα απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο από το 2006;
Γιατί, ενώ η ίδια η ενοικιάστρια αναφέρει εντίμως ότι οφείλει 27.000 ευρώ, εσείς παραπλανάτε το δημοτικό συμβούλιο αναφέροντας μόνο το ποσό των 14.000 ευρώ; Γιατί χαρίζετε αυθαίρετα, χωρίς να το εγκρίνει το Σώμα, τα ενοίκια από την ημέρα της πυρκαγιάς μέχρι σήμερα;
Γιατί η χαριστική αυτή πράξη γίνεται λίγες μέρες πριν λήξει το συμβόλαιο της ενοικιάστριας (2009), κατά την ομολογία της στην αίτησή της;
Γιατί ποτέ δεν ενημερώσατε το δημοτικό συμβούλιο ότι η ενοικιάστρια, όπως αναφέρει στην αίτησή της, από καιρό είχε ενδιαφερθεί να αφήσει το μίσθιο («μου είχε προταθεί να μην καταβάλλω χρήματα για μισθώματα και να αντιμετωπίσουμε εκ νέου το ζήτημα λειτουργίας του χώρου») και για τα όσες διαπραγματεύσεις διαμεσολάβησαν μεταξύ σας; Μας παρουσιάζατε την ενοικιάστρια ως αδιαπραγμάτευτη, ενώ είχατε συζητήσει μαζί της πολλές ενδεχόμενες λύσεις.
Γιατί δεν κάνατε καμιά παρέμβαση στον χώρο εκείνο, ώστε να υποβοηθήσετε τη λειτουργία της μπουάτ; Όπως αναφέρει η εν λόγω κυρία, από την πλευρά σας της προτάθηκε να παραμείνει με την προϋπόθεση να κατασκευαστεί από τη δημοτική αρχή ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5, το οποί, φυσικά, δεν έγινε ποτέ.
Τι έγινε, επιτέλους, με τη διερεύνηση του ζητήματος της πυρκαγιάς; Ποιο είναι το τελικό πόρισμα και πού τελικά θα αποδοθούν οι ευθύνες; Ή μήπως και αυτό θα περιμένει το πόρισμα της περσινής πυρκαγιάς που αποσάθρωσε την ταμειακή υπηρεσία του δήμου;
Γιατί, ενώ ξεζουμίζετε τους δημότες του δήμου σας με διαρκείς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, δείχνετε επιλεκτική ευαισθησία και «χουβαρνταλίκια» μόνο εκεί που θέλετε; Χαρίζετε συχνά χρέη σε άλλους δημότες σας που έχουν ανάγκες;
Και γιατί, τελικά, να πληρώνουν οι άλλοι ενοικιαστές καταστημάτων ιδιοκτησίας του δήμου τυπικά τα μίσθιά τους, αν μπορούν και αυτοί να τύχουν της εύνοιάς σας και να τους χαριστούν;
Γιατί κ. δήμαρχε;;; Οφείλετε να μας απαντήσετε δημόσια.
Όποιος θέλει να κάνει δώρα, να τα πληρώνει από την τσέπη του. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να γίνουν με κοινωνική ευαισθησία όλοι οι διακανονισμοί που διευκολύνουν την ενοικιάστρια, όπως ρυθμίσεις μακροχρόνιων δόσεων σε βάθος χρόνου, αλλά οι χαριστικές πράξεις σίγουρα αποτελούν πρόκληση και
Άραγε θα θεωρηθεί ως νόμιμη αυτή η επιλογή σας από την Περιφερειακή Διεύθυνση κι από τον Επίτροπο; Περιμένουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: