Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Γιώργος Λιάνης: «Νικητής το ΠΑΣΟΚ και με αυτοδυναμία»

Βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, και μάλιστα με αυτοδυναμία, εμφανίστηκε στη Φλώρινα ο Γιώργος Λιάνης, που έκανε λόγο ακόμα για την ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου και όλων των στελεχών και κάλεσε σε συσπείρωση τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
«Τώρα είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα κυβερνήσει τη χώρα. Τώρα που είμαι βέβαιος ότι θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Τώρα πια ξέρω καλά τι περιμένει η Φλώρινα από το ΠΑΣΟΚ και από μένα. Για αυτή την περίπτωση θέλω να πω τα λιγοστά μου λόγια γιατί αύριο κιόλας η χώρα μπορεί να κάνει πανιά» είπε αρχικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Τα λιγοστά μου λόγια τα λέω χωρίς να προεξοφλώ ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα ‘μαι εγώ αύριο. Αλλά ότι και να ‘μαι. Απλώς βουλευτής, μέλος της κυβέρνησης, απλός πολίτης, αυτή είναι η ώρα να πω τα πράγματα και αυτές είναι οι αλήθειες μου. Μιλώ ξέροντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τη χώρα. Και πόσο πιο δύσκολα είναι για τη Φλώρινα. Μιλώ ξέροντας τι αφήνει πίσω της η ΝΔ. Κυρίως την τεράστια ηθική βλάβη που έχει προξενήσει.
Μιλώ γνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου και γνωρίζοντας επίσης τις ευθύνες που αναλαμβάνει το κάθε στέλεχος χωριστά ανάλογα με τις δυνατότητες του. Αλλά μιλώ απεκδυόμενος τον μανδύα ενός παλαιού και δοκιμασμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ για να πω τα πράγματα ελεύθερα, με το όνομά τους, γιατί αυτή είναι «η τελευταία ευκαιρία» της Φλώρινας. Μιλώ σε κατάσταση καλής πίστης. Δε ξέρω τι ξημερώνει για τον καθένα από μας, το πολιτικό του αύριο αλλά και η ζωή. Ο χρόνος περιγελά τα πάντα. Αλλά τολμώ να πω αυτά που αισθάνομαι».

Η Φλώρινα και η αποκατάσταση της τάξης
Ο κ. Λιάνης υπογράμμισε επίσης πως «η Φλώρινα μοναχική και εγκαταλειμμένη μου θυμίζει τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονύσιου Σολωμού: «και ετοιμαζότουνα να φωνάξει δυνατά για να δείξει πως δεν πέθανε».
Κάποτε ο φίλος βουλευτής Νίκος Κορτσάρης όταν η ΝΔ κέρδισε νομίζω τις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε πει την παροιμιώδη φράση «απεκαταστάθη η τάξις στην Φλώρινα». Μέσα στο εύρος της ακρότητας αυτής της φράσης και δεν λέω θρασύτητας, γιατί κάτι τέτοιο δεν ταίριαζε στον χαρακτήρα του Νίκου Κορτσάρη, περιλαμβανόταν το αυτονόητο για τον ίδιο και για πολλούς γεγονός ο νομός να ψηφίζει Δεξιά. Πάντα Δεξιά. Η Φλώρινα να είναι πάντα συντηρητική. Οι πολιτικοί άρχοντες να πρέπει να ανήκουν πάντα στο κόμμα της Δεξιάς, το Λαϊκό, το Συναγερμό, της ΕΡΕ ή της Ν.Δ.
Ασφαλώς και είχε ξενίσει θα έλεγα πανελληνίως το γεγονός ότι είχαμε καταφέρει οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, να στρέψουμε τη Φλώρινα και να την μετατοπίσουμε πολιτικά από το Δεξιό τμήμα του φάσματος, προς το Κέντρο και προς την Αριστερά. Δεν είχαν εξαφανιστεί όμως τα πολιτικά αντανακλαστικά του νομού που εξαιτίας άλλων πραγμάτων, παλαιοτέρων κριμάτων της πολιτείας, που δεν θα αναλύσω τώρα, έθεταν μονίμως υπό τον ζυγό αυτής της παράταξης την Φλώρινα.
Το 1993 για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πλησιάσει και να πέσει στο νήμα μαζί με την ΝΔ υπολειπόμενο κατά 0,1 της μονάδος ή 0,2 αν θυμάμαι καλά. Τότε και αργότερα κέρδισε δις πανηγυρικά τις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την πλειονότητα των Δήμων και κατά συνέπεια την ΤΕΔΚ. Αυτό ήταν «η κατάλυση της τάξεως» κατά τον φίλο Νίκο Κορτσάρη!!
Ας δούμε τώρα ψύχραιμα αφού πρόσφατα και πάλι «απεκαταστάθη η τάξις» στην Φλώρινα τις συνέπειες αυτής της αποκατάστασης. Φαντάζομαι ότι και ο πιο πιστός Νεοδημοκράτης θα είναι σφόδρα απογοητευμένος. «Η αποκατάσταση της τάξεως» σήμανε για τη Φλώρινα το SOS, συναγερμό. Τώρα πια βουλιάζουμε αύτανδροι. Δόθηκε το σήμα «εγκαταλείψατε πλοίο». Ούτε αυτά χρειάζεται να τα αναλύσω. Και δεν ξεκίνησα αυτή την ομιλία με αυτόν τον σκοπό. Παρόλο που η συγκυρία ευνοεί και παρόλο που η Φλώρινα έχει μείνει στα «αζήτητα», και παρόλο που το ρολόι έχει σταματήσει. Όχι δεν θέλω να μιλήσω για αυτά. Η άτακτη οπισθοχώρηση της Φλώρινας είναι ορατή σε όλους. Όχι μόνο δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο σε πέντε χρόνια, αλλά από τα κεκτημένα τα μεγάλα του νομού με γομολάστιχα η ΝΔ έσβησε πολλά!!
Σβήνει τα ΤΕΙ, σβήνει ένα κομμάτι του Πανεπιστήμιου. Σβήνει τους οδικούς άξονες, άσχετα αν εδώ υπάρχουν και ευθύνες σημαντικές του ΠΑΣΟΚ. Μηδενίζει την ανάπτυξη, αυξάνει την ανεργία, κάνει διπλάσια την ανεργία των νέων, με λίγα λόγια υποθηκεύει το μέλλον.
Όμως το σπουδαιότερο είναι ότι μαζί με όλα αυτά η Φλώρινα έχει υποστεί και μια ψυχολογική συντριβή, χάνοντας τη μεγάλη αυτοπεποίθηση που είχε αποκτήσει την προηγούμενη δεκαετία. Ουδέποτε η Φλώρινα, στην εικοσαετία που ασκώ τα καθήκοντα μου σα βουλευτής και υπηρετώ την πατρίδα, ήταν σε τόσο δύσκολη και στενάχωρη θέση. «Έμεινε στο ράφι».
Δεν είναι θέμα πολιτικό πια. Για μένα είναι θέμα εθνικό! Δεν μπορεί να υπάρχει ένας ακριτικός νομός τόσο ατροφικός, τόσο «χωρίς στον ήλιο μοίρα», τόσο λίγο ανεπτυγμένος σε σχέση με τη Θράκη και την Κρήτη. Είναι αλήθεια.
Η Φλώρινα ζει την περίοδο των «ισχνών αγελάδων». «Το μέλλον της είχε πολύ ξηρασία» και κάνω αυτή την ανασκόπηση, όχι για να μιλήσω για το αυτονόητο μιας αλλαγής της πολιτικής κατάστασης, αλλά για την ευθύνη όλων ημών που μας ανάθεσε ο λαός διαφορετικές ευθύνες. Ώρα να σκεφτούμε διαφορετικά με γνώμονα το συμφέρον την πατρίδας μας. Άλλα όχι κομματικά. Παρά εθνικά. Και δεν είμαι έτοιμος να προτείνω λύσεις ως αυτές ενίων συναδέλφων μου, δηλαδή να έχουμε τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνία σε ένα, δύο ή τρία βασικά υπουργεία».

Η συσπείρωση
Στη συνέχεια ο βουλευτής υπογράμμισε πως «πιστεύω ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα κυβερνήσουν όποτε και αν γίνουν εκλογές. Αυτοδύναμα. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του νομού σε μια συσπείρωση, σε μια πανστρατιά που αφορά πρώτα τις εσωτερικές υποθέσεις της Φλώρινας. Σε ένα τραπέζι να καθίσουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις. Το τονίζω ΟΛΕΣ. Που είναι είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη και το λέω αυτό για να συμπεριλάβω και το «Ουράνιο Τόξο», ανεξαρτήτως των τεραστίων διαφορών που έχουμε.
Πρέπει να μαζευτούμε λοιπόν και να χαράξουμε μια πολιτική με τα μεγάλα ζητούμενα του νομού. Με τις πρώτες ανάγκες του και να προσφέρουμε τις «πρώτες βοήθειες». Αυτό είναι ανεξάρτητο από το πότε θα γίνουν εκλογές και τι θα κάνει ο καθείς μας στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει. Όμως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ είναι ήδη στα χέρια της ΝΔ.
Θα πρέπει τότε να έχουμε ένα διαρκές «μορατόριουμ» πλέον και ένα «ίντεξ» που θα περιλαμβάνει τα άκρως απαραίτητα για να ζήσει αυτός ο νομός. Στο τραπέζι αυτό έχει θέση η Αριστερά, ο ΛΑΟΣ, έχουν θέση όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν και την πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να την πάρει τώρα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ, οι δύο βουλευτές και το κάθε κόμμα χωριστά.
Όταν γίνει αυτό το γεγονός θα διαφοροποιήσει μια περιοχή ολόκληρη στα μάτια των Ελλήνων. Αυτός ο νομός είναι από καιρό «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Αυτό θα εκτιμηθεί πανελληνίως και στην ώρα της χάραξης των πολιτικών στρατηγικών και την ώρα που η περιφέρεια θα μοιράζει τα έργα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Φλώρινα συσπειρωμένη, θα ξέρει τι διεκδικεί, και θα ξεγράφει κάθε τι που θα το κατακτά.
Κάτι τέτοιο το λέω τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, που θεωρείται βέβαιο ότι θα κυβερνήσει, για να δείξω το μέγεθος της ανάγκης, τις ουσίες που αναζητά ο τόπος και για να αναλάβει ο καθένας που θέλει να διακονεί την πολιτική τις ευθύνες του.
Νομίζω ότι με τον τρόπο μου τον τελευταίο χρόνο, ίσως και την τελευταία χρονιά της προηγούμενης τετραετίας, έδειξα ότι δεν κάνω φτηνή αντιπολίτευση. Ξέρω να συναινώ και να κάνω υπερβάσεις. Δεν υπάρχει στέλεχος της ΝΔ, ή της Αριστεράς (που δεν είχε χρεία) που να μην ξέρει αυτό που λέω. Ιδιαίτερα η ΝΔ ξέρει ότι έτεινα χείρα βοηθείας σε όσους μου το ζήτησαν κάθε φορά. Και δεν έτεινα μόνο χείρα βοηθείας αλλά αυτό το χέρι ήταν γεμάτο. Πάντα κάτι πρόσφερε. Πάνω σε αυτό που το ξέρω ότι το πιστεύετε θα πω ότι βρήκα απέναντι και άλλα χέρια που θέλησαν πράγματι και να συνεργαστούν. νομάρχη, βουλευτή, δημάρχους, στελέχη κομμάτων, τοπικά συμβούλια ακόμα και μεμονωμένους πολίτες και βέβαια εσάς».

Οι ανάγκες
Ολοκληρώνοντας ο κ. Λιάνης έθεσε τις έκτακτες ανάγκες του νομού, τις οποίες χαρακτήρισε ως τις «πρώτες βοήθειες» και οι οποίες είναι:
1. Μέτρα για την ανεργία του νομού. Ειδικά μέτρα για την ανεργία των νέων.
2. Σχέδιο για την γρηγορότερη παράδοση των οδικών αξόνων και ιδιαίτερα των δύο καθέτων.
3. Η πολιτική του νομού απέναντι στη ΔΕΗ, πρέπει να είναι μια συνάρτηση των εκτάκτων αναγκών, που θα προκύψουν και έχουν προκύψει από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τον ΑΗΣ Μελίτης, τους ανέργους της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, τη Δεύτερη Μονάδα της Μελίτης. Το θέμα των ορυχείων και των διαχρονικών ευθυνών που πρέπει να αναλάβουμε για το τι Φλώρινα θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας όχι στα παιδιά μας, και μιλώ για το Περιβάλλον.
4. Το επόμενο ζήτημα είναι το θέμα των «κεκτημένων» που είχε ο νομός και που τώρα φεύγουν ως άμμος από τα δάχτυλα του, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο. Σταθεροποίηση ή όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες στα ΤΕΙ, προτάσεις για εύρος στο Πανεπιστήμιο που σημαίνει ελκυστική Σχολή Καλών Τεχνών με στέγη, δεύτερο τμήμα για να γίνει Σχολή Καλών Τεχνών και αναζήτηση ζωτικού χώρου για την Σχολή Βαλκανικών Σπουδών που θα μπορούσε να είναι Σχολή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γιατί οτιδήποτε Βαλκανικό δημιουργεί παρενέργειες, αγκυλώσεις, ξυπνάει μνήμες. Το βλέπουν στραβά…
5. Τα επόμενα ζητήματα είναι τα θέματα του Τουρισμού και ιδιαίτερα του χειμερινού και εκείνων των τμημάτων του νομού στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Ασφαλώς τέτοιες ενότητες είναι οι Πρέσπες, το Βίτσι, η Βεγορίτιδα και οι άλλες λίμνες, αλλά και τα φράγματα.
6. Τέλος, από ένα τέτοιο καθολικό «τσεκάπ» θα πρέπει να περάσουμε και το τι εννοούμε όταν λέμε ότι είμαστε στα Σύνορα. Τι σημαίνει να γειτονεύουμε με την ΦΥΡΟΜ, τι σημαίνει να συνορεύουμε με την Αλβανία, τι διεκδικούμε, τι μπορούμε να προσφέρουμε, σε τι ζητάμε συναίνεση, ποια θέματα πρέπει να λυθούν, ποια να ανοίξουν και ποια να κλείσουν οριστικά.
7. Αυτονόητο είναι ότι σε μια τέτοια συνολική θεώρηση δεν περιλαμβάνω το πελώριο θέμα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, γιατί είναι θέματα άμεσης εθνικής στρατηγικής και κάτι περισσότερο, αμεσότερης ευρωπαϊκής προοπτικής.
8. Καλώ λοιπόν ΟΛΟΥΣ να δουν, μέσα από μια τέτοια οπτική τα πράγματα και ασφαλώς θα έχουν να προσθέσουν πάρα πολλά. Να κάνουν την αυτοκριτική τους και στη συνέχεια να τείνουν χέρι συνεργασίας, που δεν είναι δεσμευτική, αλλά είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουμε κοινούς στόχους, κοινούς τόπους και θα κάνουμε κοινούς αγώνες για να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά, χωρίς τα οποία η Φλώρινα θα μαραζώσει, όπως ήδη μαραζώνει και κινδυνεύει «να μείνει στο ράφι».
9. Αν έχω κάτι να προσφέρω στο νομό πολιτικά μέσα από την εικοσάχρονη εμπειρία μου είναι η ίδια η πείρα μου. Το «ταξίδι» αυτό με έκανε λιγότερο υπερόπτη, περισσότερο συνεργάσιμο, λιγότερο επαναστάτη και περισσότερο Πολίτη. Υπεύθυνο ΠΑΣΟΚ και περισσότερο Φλώρινα. Φλώρινα όχι λιγότερο από την Ελλάδα.
10. Οι πρωτοβουλίες είναι ανοιχτές και θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη. Αν η Φλώρινα εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή με ένα τέτοιο πολιτικό «μανιφέστο συναίνεσης», θα τύχει σεβασμού και ευνοίας, τολμώ να πω την λέξη, από όποια κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον και για πάντα. Γιατί ενώ όλοι οι Έλληνες τις ξέρουν, κανείς δεν τολμά τις υπερβάσεις. Η δική μου κλεψύδρα λιγοστεύει και ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να παίζω μαζί του. Σεις οι δημοσιογράφοι μπορείτε σε αυτή την πορεία να είσαστε ο καταλύτης όλων των γεγονότων. Να επιταχύνετε πράγματα, να επιβραδύνετε αρνητικά, αρκεί και εσείς όπως και όλοι μας να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες, που δεν είναι λίγες και που σαν ένας παλιός μπαρουτοκαπνισμένος συνάδελφος τις ξέρω καλά.
11. Αισθάνομαι ότι «Είπα και ελάλησα και αμαρτίες ουκ έχω!» Αλλά «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!» Φαντάζομαι πως στη Φλώρινα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος, εκτός αν έχετε να μου υποδείξετε κάποιον εσείς.
12. Στην Φλώρινα μπορούμε και ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν αρκεί να σας φέρω ένα παράδειγμα απτό. Κανένα πολιτιστικό γεγονός της χώρας δεν έχει το διαχρονικό σεβασμό που έχουν οι «Πρέσπες» από όλες τι κυβερνήσεις, τα κόμματα και από όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν το πετύχαμε αυτό επειδή εγώ είμαι μάγκας… Το πετύχαμε γιατί έχουμε πείσει τους πάντες ότι εδώ πάνω σκεπτόμαστε ενωμένοι το μέλλον της Φλώρινας και το μέλλον της Ελλάδας.
Τέλος, έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου με ένα σημείο από το ποίημα «Απάντηση» του Θωμά Γκόρπα, που αναφέρεται στη νεότητα:
«Ανέκαθεν η νιότη φέρνει φώτα στο λαό
Φέρνει χαμπάρια, πότε πάνω σε φτερά
Και πότε μέσα σε κραυγές και σ’ αίματα
Τα σκοτωμένα παλικάρια οι σοφοί τα λένε ήρωες
Ήρωες δεν είναι. Είναι οι πιο δυστυχισμένοι
Φυλάγοντας τη νιότη ξέρω πως φυλάγω το λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: