Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Εντυπωσιακό θέαμα


Περισσότερες από 60 φωτιές άναψαν και φέτος σε γειτονιές της Φλώρινας το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, όπου ο κόσμος συμμετείχε με δυναμικό τρόπο στην αναβίωση του εθίμου. Οι φωτιές, με τη συνοδεία χάλκινων, παρέσυραν κατοίκους της πόλης και επισκέπτες σε γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ δεν έλειψαν η πατροπαράδοτη φασολάδα, τα τοπικά εδέσματα και το κρασί, που έρεε άφθονο.
Σύμμαχος και ο καιρός, καθώς το κρύο ήταν υποφερτό, και έτσι οι περισσότεροι δε χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους και προτίμησαν τις βόλτες με τα πόδια από φωτιά σε φωτιά. Το θέαμα άκρως εντυπωσιακό, άφησε τους πάντες ικανοποιημένους και πολλούς από τους επισκέπτες να δηλώνουν πως θα προτιμήσουν ξανά τη Φλώρινα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Νωρίτερα, και πριν το άναμμα των φωτιών, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας λειτούργησε το «Ξύλινο Χωριό», με έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, ενώ συμμετείχε και η Φιλαρμονική του δήμου δίνοντας ξεχωριστό χρώμα. Παράλληλα, δεκάδες βεγγαλικά φώτισαν το χειμωνιάτικο ουρανό και έναυσμα για το γλέντι.
«Η Φλώρινα σήμερα γιορτάζει το έθιμο των Φωτιών. Όλοι οι άνθρωποι της είναι από μέρες στο πόδι. Είναι το πανάρχαιο έθιμο που είναι δεμένο με την ίδια τη φύση του Φλωρινιώτη» δήλωσε ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου.
«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το νομό και την πόλη. Όλος ο νομός γιορτάζει, έχουμε γλέντια στις πλατείες, στις γειτονιές, ορχήστρες, ποτό, κρασί, τοπικά εδέσματα. Ιδιαίτερα στην πόλη της Φλώρινας έχουμε πολλούς επισκέπτες, σε όλες τις γειτονιές φωτιές, όλοι οι σύλλογοι δραστηριοποιούνται και ξενυχτάμε και γλεντάμε στους δρόμους» είπε από την πλευρά του ο νομάρχης Γιάννης Βσοκόπουλος.
Ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως «όλος ο νομός γιορτάζει και αναβιώνουν έθιμα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Σε κάθε γειτονιά τα παιδιά μαζεύουν ξύλα και ανάβουν τις φωτιές. Είναι μέρα γιορτής, μέρα χαράς, μέρα γλεντιού. Πάντα να είμαστε ενωμένοι, να γλεντάμε, να χαιρόμαστε, να μας δίνει υγεία ο Θεός και να αφήσουμε για λίγο στην άκρη όσα μας ταλανίζουν τις τελευταίες ημέρες για να δούμε με καλύτερο βλέμμα το μέλλον, πιο χαρούμενο πιο ειρηνικό, έτσι ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα μας και ο τόπος μας».
Το έθιμο είναι συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο μικρό Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα του ανθρώπου. Η προετοιμασία διαρκεί μήνες πριν, ενώ για να υπάρχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα, απαιτούνται πάνω από 100 τόνοι ξύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: