Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας


Σε ένα νομό όπως η Φλώρινα, όπου η ανεργία ξεπερνά το 20% κατά περιόδους, μία δράση της ΓΣΕΕ έρχεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση αυτού του μεγάλου ποσοστού. Πρόκειται για το Γραφείο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από το διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη.
«Η διαδικασία των συνεργασιών προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι της καταπολέμησης της ανεργίας και την προώθησης της απασχόλησης είναι κάτι το οποίο επιθυμεί και ο ΟΑΕΔ» σημείωσε ο κ. Βερναδάκης και πρόσθεσε: «Στην 4η προγραμματική περίοδο, ο σχεδιασμός που έχει γίνει και έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα, περιλαμβάνει τις συνεργασίες με τα Εργατικά Κέντρα, τα ΚΕΠ, τα Πανεπιστήμια και όλους τους φορείς που θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν στα θέματα της προώθησης της απασχόλησης.
Ξεκινώντας από εδώ, με τα εγκαίνια, κάνουμε μια καλή αρχή, γιατί από τις αρχές του νέου χρόνου ο ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμος να δικτυωθεί με όσους προείπα. Να θυμίσω δε ότι στη χορήγηση ενός ειδικού εποχικού βοηθήματος που δίνεται ακόμα και σήμερα, συνεργαστήκαμε με τα ΚΕΠ. Δηλαδή, η δοκιμή προκειμένου να δούμε αν αυτές οι συνεργασίες λειτουργούν έχει γίνει και το αποτέλεσμα είναι θετικότατο. Και το ίδιο πιστεύουμε ότι θα είναι θετική η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα που κάνουμε για συσπείρωση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας».
Μιλώντας για το μέλλον του ΟΑΕΔ ο κ. Βερναδάκης υπογράμμισε πως «βρίσκεται στο τελικό στάδιο του μετασχηματισμού του από έναν συγκεντρωτικό Οργανισμό σε έναν εξωστρεφή Οργανισμό που θα κάνει συνεργασίες με όλους εκείνους που έχουν σχέση με τα θέματα της απασχόλησης. Μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή, σε μια εποχή εξωστρέφειας που ελπίζουμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, έχουμε δημιουργήσει 260.000 ευκαιρίες απασχόλησης, το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας, όμως ο αγώνας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθησης της απασχόλησης δε σταματά ποτέ και θα έλεγα ότι γίνεται και επίκαιρος τώρα που είμαστε στο κέντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θα πρέπει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα».
Ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Γιάννης Δημητρίου, σημείωσε πως «ένας από τους στόχους που είχα βάλει εγώ προσωπικά και το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου υλοποιείται. Θα δώσουμε στον εργαζόμενο, στον άνεργο, τον οικονομικό μετανάστη και τον επιχειρηματία, την πληροφόρηση που χρειάζεται και όχι μόνο. Θα μπορούμε πρακτικά να τους βοηθήσουμε μέσα από το Κέντρο και να προσφέρουμε το καλύτερο και για το νομό και προσωπικά για τους ίδιους μέσα από τους Οργανισμούς που εμπλέκονται με το υπουργείο Απασχόλησης όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Κοινωνική Επιθεώρηση, Τεχνική Επιθεώρηση, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας κ.ά.».
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη το να είναι κοντά στην περιφέρεια, κοντά στη Φλώρινα και έτσι ένα στέλεχος της, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, είναι εδώ για να εγκαινιάσει το ΚΕΠΕΑ και με την ευκαιρία να δηλώσει και όλα αυτά για τα οποία είχαμε μια παρεξήγηση» τόνισε ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης.
Ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου δήλωσε πως «οι δήμοι έχουν έναν ενεργό πλέον ρόλο σε ότι έχει σχέση με οικονομία, απασχόληση, με προώθηση τοπικών και ευρύτερων προβλημάτων. Ο δήμος ήταν είναι και θα είναι αλληλέγγυος και στο Εργατικό Κέντρο και στο υπουργείο Απασχόλησης και σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η επίσημη πολιτεία προς την κατεύθυνση της πληροφόρησης, της ευρέσεως ευκαιρίας απασχόλησης και του περιορισμού ή της εξάλειψης της ανεργίας».
Για το ρόλο των αντίστοιχων γραφείων σε όλη την Ελλάδα μίλησε ο υπεύθυνος τους και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, Άγγελος Φραγκόπουλος. «Μέχρι στιγμής λειτουργούν τουλάχιστον 10 ΚΕΠΕΑ, όμως δε λειτουργούν πολύ καλά γιατί αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στελεχιακού δυναμικού. Συνήθως στελεχώνουμε τα γραφεία αυτά με προσωπικό που προσλαμβάνουμε με stage. Και καταλαβαίνεται ότι αυτό έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, εκπαιδεύουμε αυτούς τους ανθρώπους και στη συνέχεια φεύγουν. Χρειαζόμαστε να βρεθεί ένας τρόπος να προσλάβουν τα Εργατικά Κέντρα, μόνο για αυτή τη δομή, στελεχιακό δυναμικό, το οποίο θα εκπαιδεύσουμε εμείς ανέξοδα για την τοπική κοινωνία και θα ασχοληθούν με αυτή τη δομή. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνεργαστούμε με 30 νομαρχίες και δήμους για την ίδρυση γραφείων και περιμένουμε να ανταποκριθούν.
Παρότι είμαστε στα πρώτα βήματα και δεν έχουμε αντικειμενικά στοιχεία, βλέπω το ζήλο με τον οποίο τα στελέχη των δήμων και των Εργατικών Κέντρων ασχολούνται και πιστεύω ότι θα αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία. Θέλουμε, ως ΓΣΕΕ, μέσα από αυτή τη δομή να πλησιάσουμε το χώρο εργασίας και κατοικίας του εργαζόμενου. Εμείς καταφέρνουμε να λειτουργούμε μέχρι τις 8 το βράδυ με βάρδιες και θα μπορεί ο εργαζόμενος οποιαδήποτε ώρα να ζητήσει πληροφόρηση ή να καταγράψει την ανεργία του ο άνεργος».
Αμέσως μετά τα εγκαίνια παρουσίαση της ιστοσελίδας του ΚΕΠΕΑ, καθώς και ο τρόπος ηλεκτρονικής δικτύωσης των Περιφερειακών Γραφείων με το ΚΕΠΕΑ, ενώ ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή του κόσμου.
Να σημειωθεί πως το γραφείο θα λειτουργεί στους χώρους του Εργατικού Κέντρου και στελεχώνεται από επιστήμονες και συνδικαλιστές, με στόχο να αποτελέσει ένα μέσο έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης. Στα πλαίσια λειτουργίας του γραφείου, λειτουργεί γραφείο ευρέσεως εργασίας όπου οι άνεργοι μπορούν να απευθυνθούν και να καταχωρήσουν το βιογραφικό τους, να αναζητήσουν εργασία, και να ενημερωθούν για προκηρύξεις, προγράμματα απασχόλησης καθώς και για σεμινάρια κατάρτισης. Παράλληλα οι επιχειρήσεις του Νομού μας έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν προσωπικό μέσω της δωρεάν πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση των ανέργων που έχει καταρτίσει το γραφείο. Επίσης παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για την άμεση ενημέρωσή τους.
Το Γραφείο λειτουργεί από τις 8:30 π.μ. έως στις 20:30 μ.μ., τηλέφωνο επικοινωνίας 23850 46903, fax 23850 22496, e-mail: kepea@ekf.gr, ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ekf.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: