Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Λευκό και παγωμένο τοπίο



Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έπεσαν τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, γεμίζοντας χαρά μικρούς και μεγάλους. Η χιονόπτωση ήταν συνεχής για δύο ημέρες, με αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού να φτάσει και να ξεπεράσει τα 15 εκατοστά ακόμα και μέσα στις πόλεις.
Ωστόσο, δε δημιουργήθηκαν προβλήματα καθώς το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών παρέμενε διαρκώς ανοιχτό. Περισσότερα από 100 οχήματα της ΔΕΣΕ, αλλά και οχήματα των νομαρχιών και των δήμων ήταν στους δρόμους, διατηρώντας χωρίς προβλήματα τις μετακινήσεις στα 750 χιλιόμετρα οδικού δικτύου της Περιφέρειας και κυρίως στην Εγνατία Οδό, αλλά και στα Χιονοδρομικά Κέντρα.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν
απαραίτητες, κυρίως λόγω παγετού, από το 12ο έως το 24ο χιλ. της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας - Βλάστης στην Κοζάνη, σε σημεία της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και μέσω Βίγλας, Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου και Καστοριάς - Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.
Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν και οι θερμοκρασίες όπου κατά τόπους ο υδράργυρος άγγιξε και τους -10 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, συμβουλεύει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί – ιδίως τις νυχτερινές ώρες – καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα υπάρχει παγετός σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, να έχουν μαζί τους όλοι οι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες και να περιορίσουν τις κινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: