Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Απάντηση του δημαρχου Φλώρινας για ΔΕΚΑΦ και μπουάτ

«Κατά τη συνεδρίαση της 15-12-08 του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν 37 θέματα. Εκτιμούμε ότι επί των κατωτέρω επιβάλλεται ν΄ αναφερθούμε καθόσον αφενός κατατίθεται η πολιτική της δημοτικής αρχής, αφετέρου καταδεικνύεται η έλλειψη πολιτικής της μείζονος αντιπολίτευσης και η αυτοαναίρεση της σε θέσεις και πολιτικές.
1. Ομόφωνα εγκρίθηκε το πρωτόκολλο εισαγωγικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων Ρακόβιτσα Βελιγραδίου και Φλώρινας που είχε υπογραφεί από τους ομόλογους Δημάρχους. Το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου είχε σχέση με αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα των δήμων (περιβάλλον – πολιτισμός – τουρισμός) τα οποία υπηρετούνταν με τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς καμιά οικονομική δέσμευση. Φιλοδοξία να οδηγηθούν μελλοντικά, αν εξελιχθεί η συνεργασία εκεί, σε αδελφοποίηση (επί όλων αυτών βέβαια η μείζων αντιπολίτευση κατηγορούσε δημόσια το δήμαρχο για παράνομη πρωτοβουλία).
2. Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα θέματα για τη συμμετοχή του Δήμου στον τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ για την UNICEF (500 ευρώ) και την ενίσχυση απόρων οικογενειών, ενόψει των εορτών σε συνεργασία με το περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Φλώρινας (3.000 ευρώ). Τα δύο δείγματα, μαζί με άλλα πολλά, της ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας που επιδεικνύει ο Δήμος προς τους αναξιοπαθούντες και τους έχοντες ανάγκη.
Δύο θέματα, συμπολίτες μας, εκτίμησε η μείζων αντιπολίτευση ότι της προσφέρονταν για να ασκήσει αντιπολίτευση: το θέμα του χρόνου κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2008 της Δημοτικής επιχείρησης κοινωνικής ανάπτυξης και το θέμα της ρύθμισης της περίπτωσης της μπουάτ – πισίνας. Επί των δύο διατυπώθηκαν τοποθετήσεις ασκήθηκαν κριτικές, αξιολογήθηκε η υπευθυνότητα όλων και πάρθηκαν αποφάσεις.
Η μείζων αντιπολίτευση με την επικεφαλής της, την κ. Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και τα υπ΄ αυτήν μέλη της εκτίμησαν ότι αναφερόμενη δημόσια, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τους υιοθετημένους χαρακτηρισμούς, θα μειώσει την αξιοπιστία της Δημοτικής αρχής και θα αναδείξει την ορθότητα της δικής της πολιτικής η οποία μπορεί να αποτελέσει και πρόταση προς τους συμπολίτες μας.
Να δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα. Σε ότι έχει σχέση με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, μέσα στα οποία και η ΔΕΚΑΦ, γνωρίζετε κα Μούσιου ότι το καθένα έχει τη δική του διοίκηση η οποία και υπηρετεί τους καταστατικούς του σκοπούς.
Ξέρετε για τη ΔΕΚΑΦ ότι η συνολική της διαχείριση ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι κατ΄ έτος καταθέτουν στο Δημοτικό συμβούλιο την έκθεσή τους και ακολούθως εγκρίνεται ο απολογισμός-ισολογισμός. Έτσι επανειλημμένα τον ψηφίσατε.
Γνωρίζετε ότι ο Δήμαρχος και όλα τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου επεσήμαναν, για λόγους πολλούς, ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να κατατεθεί νωρίτερα. Όλοι όμως πλήν υμών κα Μούσιου και των υφ΄ υμάς μελών, οι Δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και αυτό έκαναν.
Σε ότι έχει σχέση με το ενδιαφέρον της προηγούμενης και συνέχεια εκείνης της σημερινής δημοτικής αρχής έχομε να επισημάνουμε τα εξής:
Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα της η δημοτική αρχή και παρέλαβε τη ΔΕΚΑΦ μ΄ έναν οικονομολόγο Δ/ντη της και με έργο μελετητικό ένα επιχειρησιακό, που συντάχθηκε από εταιρία ευρωσυμβούλων το οποίο στην πορεία τροποποιήσαμε πολλές φορές.
Προσλάβαμε στην πορεία αρχιτέκτονα, τοπογράφο και την ενισχύσαμε με κοινωνικό επιστήμονα από πρόγραμμα STAGE. Εξοπλίσαμε την επιχείρηση με ότι της ήταν απαραίτητο. Αποτελεί όλα τα χρόνια πολύτιμο εργαλείο του Δήμου. Διαχειρίστηκε από το 2003 έως το 2008 4.373.174,44 ευρώ. Εισέπραξε από μελέτες 256.297,85 ευρώ (54 μελέτες).
Για το έτος 2009 θα υπηρετήσει μέσω του ΕΣΠΑ τα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι και ΚΗΦΗ με νέο προϋπολογισμό και θα ολοκληρώσει 7 μελέτες με αμοιβή 278.234 ευρώ.
Επίσης θα συνεχίσει να λειτουργεί το γραφείο κοινωνικών υποστηρικτών υπηρεσιών στο Δήμο με προϋπολογισμό 107.000,00 ευρώ.
Σ΄ όλο το διάστημα λειτουργίας της υπηρέτησε πλήθος προγραμμάτων και εκπροσώπησε το Δήμο με στελέχη της.
Την εμπλοκή, με σκοπό κριτικής, στην ΔΕΚΑΦ κα Μούσιου και τα υπόλοιπα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης της τηλεθέρμανσης θα το έκαναν μόνον εκείνοι οι οποίοι έχουν ασθενή μνήμη για τις πράξεις και παραλείψεις τους κατά χρόνους που χειρίζονταν τα θέματα του Δήμου (1999-2002) ή εκείνοι οι οποίοι υποτιμούν τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας και τη μνήμη τους.
Ως Δημοτική αρχή δεν απαντήσατε στις έγγραφες προσκλήσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ το 2000 για το τι προτίθεσθε να κάνετε με την τηλεθέρμανση. Αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ζητήσει να αδειοδοτηθεί μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η παρούσα δημοτική αρχή σήμερα να παρεμβαίνει και να εξασφαλίζει αδειοδότηση της ΔΕΗ για παραγωγή θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση). Η μέγιστη πρόκλησή σας ήταν η διοχέτευση της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο με επιχορήγηση 1 (ένα) εκατομμύριο ευρώ από τον πόρο και 1 (ένα) εκατομμύριο δάνειο επιπλέον υπηρετούμενο τοκοχρεωλυσιακά από τον πόρο.
Εσχάτη μελετική άγνοιά σας, η κριτική σας ότι δεν περιελήφθη ως εταίρος με την ΑΝΚΟ η ΔΕΚΑΦ.
Υποτίμηση της νοημοσύνης των συμπολιτών μας η ανάθεση διαδημοτικής μελέτης σκοπιμότητας για την τηλεθέρμανση με 27 σενάρια (σχεδόν με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα) για το αντικείμενο της τηλεθέρμανσης. Επιτέλους να σοβαρευτούμε.
Για το θέμα της μπουάτ κα Μούσιου για το οποίο τόσα γράψατε και για τόσα μας εγκαλείτε, αλλά και για το οποίο τόσα αποσιωπάτε, παρόλο ότι σας απαντήθηκαν και στο Δημοτικό συμβούλιο.
Γνωρίζετε ναι ή όχι κα Μούσιου τι λεόντειος και αποικιοκρατική (οικονομικά και διαχείρισης του ακινήτου) εις βάρους του δήμου ήταν η περίπτωση της σύμβασης της μπουάτ. Γνωρίζεται ναι η όχι ότι, ως ενδεής εταίρος ο Δήμος, συνέπεια της σύμβασης, σύρεται συνυπογράφοντας τον όποιον διάδοχο επιθυμούσε να ορίσει ο μισθωτής (ενοικιαστής) ως να είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου;
Γνωρίζατε κα Μούσιου ούσα και εσείς αλλά και ο κ. Μάγγος μέλη της τότε Δημαρχιακής αρχής δεν τη δημοπρατήσατε αλλά άνευ διαδικασιών υπογράψατε νέα σύμβαση; Το 2000;
Αυτή είναι η ενιαία προς τους πολίτες στάση σας, η νομιμότητα την οποία για τους άλλους επικαλείστε και ο σεβασμός της περιουσίας του Δήμου;
Η προηγούμενη και η παρούσα δημοτική αρχή προσπάθησε δια την ενδίκων μέσων να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό. Ύστερα από δεδομένα που διαμόρφωναν διαδικασίες ένδικες και νομικές υπηρετήσεις, στις οποίες προσέφυγε ο Δήμος, αλλά και μετά το ατυχές συμβάν της πυρκαγιάς, όπου σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστράφη, ετέθη από την υπηρεσία του Δήμου το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο. Το Δ.Σ. ύστερα από εξαντλητική συζήτηση υιοθέτησε τη πρόταση της υπηρεσίας η οποία και ήταν: α) Διαγραφή των ενοικίων για το διάστημα καταστροφής της μπουάτ από την πυρκαγιά, β) Αξιολόγηση επενδύσεων μισθωτή και κοινωνικού οφέλους από την άμεση παρέμβαση και αξιοποίηση της και γ) Επιπτώσεις σε χρόνο και δυνατότητα παρέμβασης από τη συνέχιση της ένδικης διαδικασίας (τουλάχιστον δύο χρόνια).
Εκείνο όμως το οποίο προξενεί εντύπωση είναι η ανακολουθία των θέσεων σας: από τη μια να μας εγκαλείτε για αβελτηρία υπηρέτησης του προβλήματος αλλά από την άλλη να παρεμβάλλετε εμπόδια προκειμένου να μην οδηγηθεί σε λύση.
Για τα συνθήματά σας «ξεζουμίζετε τους δημότες» σας απαντούμε για μία ακόμη φορά ότι ήσασταν μέλος και στέλεχος, μαζί με τον κ. Μάγγο της Δημοτικής αρχής του 5% το 1999, του 5% του 2000, του 5% του 2001, του 4% του 2002 με περιορισμένη προσφορά στους δημότες. Ήσασταν στελέχη της αρχής που δημιούργησε οικονομικό αδιέξοδο στην ΔΕΥΑΦ εξανεμίζοντας τα ταμειακά αποθεματικά της, και οδηγώντας την σε οικονομικό αδιέξοδο μη μπορώντας να πληρώσει τους υπαλλήλους της.
Ήσασταν μέλος της δημοτικής αρχής που μετακύλιε τα βάρη της Περιφέρειας στις πλάτες των συνδημοτών της πόλης εγκαταλείποντας παράλληλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, την Περιφέρεια (δίκτυα, κλπ).
Ήσασταν μέλος της Δημοτικής αρχής που απεμπόλησε από την περιοχή μας το αναπτυξιακό έργο της τηλεθέρμανσης.
Εμείς βλέπουμε τα προβλήματα και δίνουμε λύσεις. Εσείς εξαντλείστε σε κυνήγι μαγισσών και στρουθοκαμηλίζετε. Ασχοληθείτε επιτέλους με την πολιτική, αν μπορείτε βέβαια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: