Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ακόμα να βρεθεί λύση…


Πέρασαν τόσες μέρες και παρά τις συσκέψεις, τις κινητοποιήσεις και τα ευχολόγια, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τη στέγαση του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα συνεδρίασαν διαδοχικά το νομαρχιακό και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας μετά από σχετικές προτάσεις των παρατάξεων των μειοψηφιών (διάρκειας τριών ωρών και κάτι το καθένα), όπου ακούστηκαν κάθε πιθανή και απίθανη λύση, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το νομαρχιακό
Αρχικά, στη διάρκεια του νομαρχιακού συμβουλίου, που συγκέντρωσε τα βλέμματα των περισσότερων, ο νομάρχης Γιάννης Βοσκόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία σύσκεψη της Επιτροπής Διεκδίκησης και στις προτάσεις που κατατέθηκαν για την εστία του ΟΑΕΔ (που είχε προταθεί παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο και δεν το δέχτηκε), για παραχώρηση τμήματος του Τάγαρη για ανέγερση Λυκείου ώστε το κτίριο του 3ου να δοθεί στο Πανεπιστήμιο (ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει τμήμα), για παραχώρηση κτιρίου της Μητρόπολης στο Αμύνταιο (δεν το δέχτηκαν οι φοιτητές), για ανέγερση λυκείου στη Μελίτη για να φιλοξενηθούν τα παιδιά του 3ου Λυκείου, για χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από το ΥΜΑΘ για επισκευή ενός κτιρίου, για στέγαση στο κτίριο Γούναρη κ.ά.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Στρατάκης ξεκίνησε με ιστορική αναδρομή στο θέμα και στις δικές του ενέργειες ως νομάρχης, λέγοντας πως το βασικό κτίριο τότε ήταν αυτό της «Αγίας Όλγας» που θα έλυνε το ζήτημα της στέγης. Ακόμα, έκανε λόγο για ανεύθυνο χειρισμό από την παρούσα νομαρχιακή αρχή και ζήτησε πληροφορίες για το εάν έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια ενέργειες για το κτίριο της «Αγίας Όλγας».
Ως μόνιμη λύση για την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου πρότεινε τη μεταφορά των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στο χώρο του Πανεπιστημίου σε νέες σχολικές μονάδες, που μπορούν να κατασκευασθούν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Τάγαρη» κοντά στη πόλη, χώρο που έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει ο δήμος, απελευθερώνοντας έτσι τα υφιστάμενα κτίρια για χρησιμοποίησή τους από το Πανεπιστήμιο, αλλά και την ένταξη στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με τις μελέτες που συντάσσονται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ως άμεση λύση πρότεινε το κτίριο της παλιάς νομαρχίας.
Σε ανακοίνωση μάλιστα του συνδυασμού της μειοψηφίας τονίζεται πως «η αγωνία της συμπολίτευσης και του νομάρχη, είναι όχι η ουσία του θέματος και η εξεύρεση λύσης, αλλά πώς θα αποδείξουν ότι ήταν ανώφελη η συζήτηση, αφού όλα πάνε πρίμα, υιοθετώντας έτσι, είτε το ρόλο των ανεύθυνων παρατηρητών των εξελίξεων, είτε του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε της αντιπολίτευσης στα νομαρχιακό συμβούλιο. Πώς όμως ο νομάρχης, ως εκτελεστικό όργανο του ν. συμβουλίου αυτοεξουσιοδοτείται να χειρίζεται τέτοια μεγάλα θέματα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, είναι ένα ακόμα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των θεσμών. Περιττή κατά την άποψή τους, η εποικοδομητική συνεισφορά του ν. συμβουλίου, γιατί όχι και της αντιπολίτευσης και μη επιτρεπόμενη έως απαγορευμένη η άσκηση ελέγχου από τα θεσμικά όργανα».
Το λόγο πήραν στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν των νομαρχιακών συμβούλων, αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων που ήταν παρόντες.
Ξεχώρισε η τοποθέτηση του προέδρου του τμήματος, Δημήτρη Μπέσσα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «κάναμε έναν αγώνα για να φέρουμε μια Σχολή, η οποία μάλλον μας πέφτει στενή. Καταφέραμε και κάναμε μια Σχολή που τη ζηλεύουν όλοι και συναγωνιζόμαστε ακόμα και αυτή τη Σχολή των Αθηνών. Όμως, στο υπουργείο Παιδείας δεν τολμούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω. Όλα τα γεγονότα εμφανίζουν μια Φλώρινα που στενεύει, που δε μπορεί να δώσει λύσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου των φοιτητών Ανδρέα Βερναρδάκη, που σημείωσε ότι διαρκώς οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο.
Τέλος, ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Νίκος Ταμπάκης ανακοίνωσε πως μετά από επικοινωνία με τον διοικητή του ΟΑΕΔ δεν είναι εφικτή η παραχώρηση του κτιρίου του ΟΑΕΔ, ενώ ο ίδιος διώκεται από την υπηρεσία του λόγω της κατάληψης.

Το δημοτικό συμβούλιο
Ίδια εικόνα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Όλγα Μούσιου – Μυλωνά σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Φλώρινα έχασε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να έχει τις απαραίτητες υποδομές, όταν πριν 4 χρόνια το Πανεπιστήμιο διέθετε 900.000 ευρώ για μελέτες και 23 εκατ. ευρώ για κτίρια και η παρούσα δημοτική αρχή αρνήθηκε πεισματικά την παραχώρηση τουλάχιστον μέρους του μέρους του στρατοπέδου Τάγαρη. Για αυτήν την άρνηση, τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουμε σήμερα, ποιος θα λογοδοτήσει στους πολίτες της περιοχής μας; Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής είναι να χτιστεί ένα νέο καλύτερο κτίριο για τις Σχολικές Μονάδες που συστεγάζονται με το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ώστε οικειοθελώς να φύγουν τα σχολεία και να παραχωρηθεί το κτίριο στο Πανεπιστήμιο. Ο νομάρχης κ. Βοσκόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του είπε ότι έχει έτοιμα χρήματα για ανέγερση σχολικών μονάδων, αρκεί να του προτείνει ο δήμος οικόπεδα. Όμως, πού να βρει ο δήμος οικόπεδα, όταν έχει χαθεί η προοπτική της επέκτασης του σχεδίου πόλεως; Η απόφαση για την αντιμετάθεση αιθουσών του 3ου Ενιαίου Λυκείου με το Πανεπιστήμιο την προηγούμενη χρονιά (2007) αποδείχτηκε ότι δεν έλυσε το πρόβλημα, δικαιώνοντας τη στάση μας (27-7-2008), στην οποία καταλήξαμε γιατί δεν προτείνονταν ταυτόχρονα και μια πιο μακρόπνοη λύση. Αντίθετα, η δημοτική αρχή στη συνέχεια υιοθέτησε τις προτάσεις μας για την παραχώρηση του δημοτικού σχολείου Πρώτης και του Μεσονησίου, τις οποίες είχε απαξιώσει όταν τις καταθέσαμε».
Επίσης, τόνισε πως «η «Δαμόκλειος σπάθη» της απώλειας της Σχολής, που βρίσκεται διαρκώς απειλητικά πάνω μας από την έλλειψη των υποδομών, σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της Φλώρινας, που αργοσβήνουν εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν την απουσία πολιτικής βούλησης για τον τόπο μας και τον πολιτικό εμπαιγμό που υποκρύπτουν οι πολλές αλλά άκαρπες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο νομό μας».
Τέλος, ανέφερε ως πρόταση «να πιεστεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο χώρους που δεν τους χρησιμοποιεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να δρομολογηθεί η μόνιμη λύση, ή να κατασκευαστούν λυόμενα βαρέως τύπου κτίρια σε χώρους του Πανεπιστημίου ή του στρατοπέδου Τάγαρη».
Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον πρόεδρο του συμβουλίου ότι «σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συνεδρίαση, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες διαδικασίες της ψηφοφορίας και έκλεισε αυταρχικά και βεβιασμένα τη συνεδρίαση, προκειμένου να μην ληφθεί καμιά απόφαση, παρότι παρευρίσκονταν ως εκείνη την ώρα όλοι οι θεσμικοί και οι εκπρόσωποι των φορέων». Επίσης, υπογράμμισε πως «ο δήμαρχος παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, σαν να ήταν δικό του επίτευγμα, την Προγραμματική Σύμβαση της Νομαρχίας Φλώρινας με την ΑΝΚΟ, που προβλέπει την μελέτη για την κατασκευή υποδομών στα ιδιόκτητα στρέμματα του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, αφού υπερτόνισε την μεγάλη του προσφορά στο Πανεπιστήμιο, δηλ. την διαμόρφωση των αιθουσών του 3ου Λυκείου και την πληρωμή του ρεύματος (αλήθεια με ποια απόφαση;), έκανε ένα αναλυτικό μάθημα «ευπρέπειας», όπως το συνηθίζει, προς όλους, και κυρίως προς την επικεφαλής της μειοψηφίας, και άφησε πολλά υπονοούμενα (για ποιον άραγε;) για τους υποκινητές της κατάληψης, η οποία σαφώς είχε συμβολικό χαρακτήρα».
Ο δήμαρχος Στέφανος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο δήμος παραχώρησε έκταση 192 στρεμμάτων στο Πανεπιστήμιο, το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου και του δημοτικού σχολείου Μεσονησίου, διέθεσε 140.000 ευρώ για τις ανάγκες της Σχολής, όπως και πλήρωσε λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ μπορεί να παραχωρήσει και το δημοτικό σχολείο της Πρώτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όσους δείχνουν το δήμο ως το μοναδικό υπεύθυνο και δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις του με το Πανεπιστήμιο, ενώ μιλώντας για τις κινητοποιήσεις – καταλήψεις των φοιτητών έκανε λόγο υποκίνηση και εξορκισμό του προβλήματος.
Και σε αυτή τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι σύμβουλοι, αλλά και οι φορείς.

Και κόντρα κομμάτων
Για το θέμα της στέγασης ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία τονίζεται πως «η ανεύθυνη στάση και η έλλειψη ικανότητας διαχείρισης των προβλημάτων του τόπου από την πλευρά του δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσεις για τη στέγαση του τμήματος Καλών Τεχνών ρισκάροντας έτσι και την παραμονή της σχολής στην πόλη μας. Με τις πρακτικές τους ακύρωσαν τις προσπάθειες των φορέων της πόλης και τις συντονισμένες ενέργειες της προηγούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που με επιτυχία διεκδίκησαν τη λειτουργία του τμήματος στο Πανεπιστήμιο μας. Ας σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι αναζητώντας λύσεις σε ξένα χωράφια (ΟΑΕΔ, ΔΕΗ, Παιδόπολη κτλ.) και ας δώσουν τέλος στον Γολγοθά των φοιτητών, των γονιών και των δασκάλων.
Ο Γιάννης Στρατάκης έκανε μια ολοκληρωμένη και εφικτή πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο υποδεικνύοντας ως λύση το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας (κυριότητα της Ν.Α.) και το στρατόπεδο Τάγαρη (κυριότητα δήμου Φλώρινας) και το κτίριο Γούναρη (πρώην Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).
Για μια φορά ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας δώσουν λύση. Ο κόσμος τους «εμπιστεύτηκε» για να δίνουν λύσης στα προβλήματα και όχι να δημιουργούν ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Ούτε το στρατόπεδο ανήκει στο δήμαρχο ούτε η νομαρχία στο νομάρχη. Ανήκουν στον λαό και θα πρέπει η χρήση τους να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και να αναβαθμίζει τον τόπο.
Σε απάντησή της η ΝΟΔΕ Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει: «Μας προκαλεί έκπληξη το δελτίο τύπου της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φλώρινας στο οποίο γίνεται αναφορά για το πρόβλημα της στέγασης της Σχολής Καλών Τεχνών. Τόσο ψέμα και τέτοιες ανακρίβειες είχαμε πολύ καιρό να δούμε . Από πότε αλήθεια και με ποιανού ενέργειες ήρθε στην πόλη μας η Σχολή; Την έφερε ο κ. Στρατάκης ως νομάρχης ή ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου μας Κώστα Καραμανλή η οποία υλοποιήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης μας; Ξεχνάτε άραγε ότι η Σχολή Καλών Τεχνών ήταν αντικείμενο διεκδίκησης και άλλων πόλεων και τελικά δόθηκε στη Φλώρινα με απόφαση της τότε υπουργού κ. Γιαννάκου και των ενεργειών του τότε βουλευτή Φλώρινας κ. Κορτσάρη αλλά και του Δημάρχου Φλώρινας κ. Παπαναστασίου; Ποιες ενέργειες της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση; Το μόνο που είχε προτείνει ο τότε νομάρχης κ. Στρατάκης για την στέγαση της Σχολής ήταν το κτίριο της Αγίας Όλγας χωρίς προηγουμένως να μπει στη διαδικασία αν αυτή η πρόταση ευσταθούσε νομικά.
Να θυμίσουμε στη Ν.Ε ΠΑΣΟΚ πως χάθηκε η έδρα του Πανεπιστημίου και από ποιους; Μήπως τότε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και βουλευτής ο κ. Λιάνης; Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι βαρύγδουπες δηλώσεις του τότε υφυπουργού Αθλητισμού ότι δεν θέλω την έδρα στη Φλώρινα , αλλά μόνο τμήματα. Το αποτέλεσμα; Και η έδρα χάθηκε και κανένα τμήμα δεν ήρθε στη Φλώρινα. Επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνετε σήμερα και το εφήμερο ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για λύση στο πρόβλημα στέγασης μιας σχολής για την οποία ουδόλως ιδρώσατε, παραπέμπει στην λαϊκή ρήση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Μήπως τελικά η προσπάθεια που καταβάλατε με τη σύνταξη του Δελτίου Τύπου ήταν μια κίνηση στήριξης του τέως νομάρχη και μόνο;
Κλείνοντας θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η λύση θα δοθεί για ακόμα μια φορά από τις συντονισμένες ενέργειες τόσο του βουλευτή κ. Κωνσταντινίδη Στάθη όσο και του Νομάρχη κ. Βοσκόπουλου Γιάννη αλλά και του Δημάρχου Φλώρινας κ. Παπαναστασίου Στέφανου οι οποίοι εργάζονται για αυτόν το σκοπό. Τους αυτόκλητους σωτήρες οι οποίοι δεν κόπιασαν καθόλου για την ύπαρξη και τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, ο Φλωρινιώτικος λαός τους ξέρει, δεν τους χρειάζεται και τους έχει καταδικάσει στη συνείδησή του αλλά και με την ψήφο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: