Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ενταξη 43 έργων στο «Πίνδος»







Η αυστηρή τήρηση των αποφάσεων των διαδικασιών και κανόνων εφαρμογής του Προγράμματος, η διενέργεια αξιολόγησης της κινητικότητας των έργων και λήψη απόφασης για την πορεία των έργων που παρουσιάζουν προβλήματα, και η ένταξη στο πρόγραμμα 43 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια της 8η Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος «Πίνδος», που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου στη Φλώρινα.
Στη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η φιλοσοφία και στρατηγική του Σήματος Ποιότητας Πίνδος, βάσει του οποίου θα προωθηθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.
Συγκεκριμένα για τη Δυτική Μακεδονία έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται και στους 4 άξονες του προγράμματος συνολικά 103 έργα προϋπολογισμού 61.243.000 ευρώ.
Με πρόσφατες αποφάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και οι ορεινές περιοχές των Σερβίων, του Βελβεντού, των Καμβουνίων, της Αιανής και του δήμου Μουρικίου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης έθεσε το ζήτημα της αναγκαίας συμπληρωματικότητας του σχεδιασμού στα πλαίσια του προγράμματος με τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό και τους διασφαλισμένους πόρους από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά τέσσερα χρόνια υλοποίησης αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης να γίνει εξυγίανση του Προγράμματος όσον αφορά τα ενταγμένα έργα, τα υλοποιημένα, τα συμβατοποιημένα και μη εκτελεσθέντα σε επίπεδο προϋπολογισμού και συμβατότητας με τη φιλοσοφία του προγράμματος έτσι, ώστε να σχεδιαστεί στρατηγικά με απένταξη κάποιων και ένταξη νέων η περαιτέρω πορεία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η Πίνδος ως ενιαία περιοχή με αναγκαίες υποδομές, δράσεις και παρεμβάσεις και στους τέσσερις άξονες έξω και πάνω από σύνορα νομών ή περιφερειών. Στόχοι μας παραμένουν η χωρική αναπτυξιακή αντιμετώπιση των ενιαίων χώρων της Πίνδου με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση ιδιωτικών επιχειρήσεων». Καταλήγοντας ο κ.Λεούδης τόνισε ότι «η Πίνδος πρέπει να είναι προσφιλής και ελκυστικός προορισμός και προς αυτή την κατεύθυνση προκηρύχθηκε το πρόγραμμα επικοινωνιακής στρατηγικής για την προβολή της Πίνδου».

Ενίσχυση της Περιφέρειας
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως «το πρόγραμμα «Πίνδος», το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει στόχο να αναδείξει όλα εκείνα τα σημεία που προβάλουν και ενώνουν την Πίνδο, ανεξαρτήτως νομού και Περιφέρειας, να κάνει γνωστή την Πίνδο σε όλη τη χώρα, να προβάλει την Πίνδο, γιατί η Πίνδος δεν είναι μόνο φυσική ομορφιά, είναι και ιστορία, είναι και πολιτισμός και πρέπει συνολικά όλοι να μάθουν και να επισκέπτονται την Πίνδο οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες και αυτό θα φέρει ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή. Ταυτόχρονα θα πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι της Πίνδου και περισσότερο οι νέοι, συνειδητοποιώντας ότι ζούνε σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας να μείνουν εδώ, να κάνουν δουλειές εδώ και βεβαίως να προσελκύσουμε και επενδύσεις εδώ από επιχειρηματίες που μπορεί να μην έχουν και καμία σχέση με την περιοχή.
Άρα, αυτός είναι ο στόχος του Προγράμματος, η συνολική ανάπτυξη, η διασύνδεση της περιοχής και νομίζω ότι μέρα με τη μέρα αυτό γίνεται πράξη, όχι μόνο με το Πρόγραμμα, αλλά και με άλλες ενέργειες συνολικά της Κυβέρνησης, με έργα υποδομής, σημαντικά που βγάζουν από την απομόνωση την Περιφέρεια.
Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η Ελληνική Περιφέρεια και ειδικά οι περιοχές που έχουν ειδικά προβλήματα όπως τα νησιά και οι ορεινοί όγκοι κι αυτό δεν το κάνουμε μόνο με το Πρόγραμμα «Πίνδος», το κάνουμε και με παρεμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς με Ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να έχει ειδική νησιωτική πολιτική στο επόμενο προγραμματικό πλαίσιο και επίσης ζητάμε να υπάρξει στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρώπης για χωρική συνοχή να υπάρξει και για τους ορεινούς όγκους μια τέτοια πολιτική και αναφέρουμε σαν παράδειγμα το Πρόγραμμα «Πίνδος» το οποίο υλοποιούμε μέχρι τώρα».
Η συνολική προσπάθεια όλων των Γραμματέων των Περιφερειών, όλων των νομαρχών, όλων των δημάρχων, χωρίς ανταγωνισμούς και με κύριο στόχο πως συνολικά η περιοχή θα αναπτυχθεί, νομίζω ότι είναι η καλύτερη εγγύηση και είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο συνολικά η Πίνδος θα φαίνεται».
Όσον αφορά την απορροφητικότητα, επισήμανε πως είναι περίπου στο μισό, «αλλά αυτό το οποίο αποφασίσαμε στην επόμενη σύνοδο που θα γίνει στην Καρδίτσα, είναι ακριβώς να δούμε τι είναι εκείνο που φταίει στα έργα που δεν προχωρούν ώστε αν είναι έργα που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να προχωρήσουν, να απενταχθούν αυτά και να ενταχθούν άλλα ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Αυτό που μπορώ εγώ να βεβαιώσω από πλευράς υπουργείου Οικονομίας, η χρηματοδότηση των έργων θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και μόλις ολοκληρωθούν και απορροφηθούν τα χρήματα αυτά, το Πρόγραμμα «Πίνδος» δεν τελειώνει, θα επεκταθεί, θα υπάρξουν κι άλλοι πόροι απλώς προφανώς οι πόροι που διατίθενται πρέπει να συμβαδίσουν με την απορρόφηση».

Οι άλλοι φορείς
«Βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις δυνατότητες που πηγάζουν από το φυσικό περιβάλλον των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Στόχος είναι η συμβολή στο σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης κέντρου και περιφέρειας με ουσιαστικά έργα που δίνουν το κίνητρο κύρια στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες ευκαιρίες» σημείωσε ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάνω από 200 έργα και 40 μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια είναι διαρκής, επίπονη και αποδοτική».
Από την πλευρά του νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος υπογράμμισε πως «το σύνολο του νομού Φλώρινας απολαμβάνει τα οφέλη του προγράμματος Πίνδος, χάρη στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, με τη βοήθεια του οποίου εντάχθηκε όλος ο νομός Φλώρινας στο πρόγραμμα Πίνδος και γι’ αυτό εκφράζουμε τη χαρά και τις ευχαριστίες μας. Θα ήταν όμως πραγματικά παράλειψή μου, αν σε αυτό το σημείο δεν εξέφραζα τις ευχαριστίες μου στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Πίνδος και υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Φώλια, με τη σημαντική βοήθεια του οποίου εντάχθηκε όλος ο νομός Φλώρινας στο πρόγραμμα Πίνδος, καθώς και στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ανδρέα Λεούδη, ο οποίος μας συμπαραστάθηκε για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Πίνδος, αλλά και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του προγράμματος. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά και τα παλαιότερα ενταγμένα μέλη από εμάς στο πρόγραμμα, τα οποία δέχθηκαν με χαρά την ένταξη του νομού Φλώρινας, στη μεγάλη οικογένεια της ανάπτυξης της Πίνδου».
Και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Ίσως δεν έχει τα ποσά μαμούθ που έχουν άλλα προγράμματα, έχει όμως τα δικά του στοιχεία, που έχουν τη δική τους σημειολογία. Είναι ένα πρόγραμμα καθαρά για την περιφέρεια. Και κυρίως είναι ένα πρόγραμμα που πολλές φορές μας υποχρεώνει σε ευρύτερες συνεργασίες. Συνεργασίες που αφορούν όχι μεταξύ μόνο των νομών μιας περιφέρειας αλλά μιας ευρύτατης περιοχής της χώρας μας. Κι αυτό μας οδηγεί στην εξωστρέφεια την οποία τόσο έχουμε ανάγκη, στο σχεδιασμό μιας ανάπτυξης που συνδέει πολλές περιφέρειες και δεν τις βλέπει μεμονωμένα. Που αντιμετωπίζει τα προβλήματά μας ως μια μεγάλης γεωγραφική, οικονομική και πολιτιστική ενότητα, που μέσα σ’ αυτήν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής δεν αποτελούν στοιχεία διαφωνιών και διαφοροποίησης αλλά σύνθεσης σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Άλλωστε το πρόγραμμα αυτό είναι και ένα στοίχημα, για το πώς πρέπει να κινηθούμε στην Δ΄ προγραμματική περίοδο και πώς θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και όχι με τεχνικά, αριθμητικά και διοικητικά κριτήρια την αξιοποίηση του 80% των χρημάτων που θα δοθούν κατά προτεραιότητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας, από την Δ΄ προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με την εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την περιφερειακή και ισόρροπη ανάπτυξη, τη στήριξη περιοχών με ιδιαίτερες ανάγκες μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο θα χωράμε όλοι».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στην περιοχή του νομού Φλώρινας, στη συνεδρίαση αυτή εντάχθηκαν έργα ύψους 1.000.000 ευρώ, όπως είχε ήδη αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση». Να σημειωθεί, ότι το σύνολο του νομού Φλώρινας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Πίνδος και ότι τα έργα τα οποία έχουν εγκριθεί για το νομό είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ περίπου.
Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής δήλωσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί υπάρχει σε εξέλιξη μία σειρά έργων που ενώνουν όλα τα επιμέρους κοινωνικά και χωροταξικά κομμάτια τα οροσειράς της Πίνδου και δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο ανάπτυξης και προοπτικής του βασικού ορεινού όγκου της Ελλάδας».
«Το πρόγραμμα προχωράει καλά, γίνονται κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις και πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποτε το πρόγραμμα, να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των έργων» επισήμανε ο νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης.
Ικανοποιημένος από την ένταξη των έργων δήλωσε και ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.
Να σημειωθεί ότι τη συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Παναγιώτης Δρόσος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Εμμανουήλ Κατσιαδάκης, οι Γ.Γ. των Περιφερειών Θεσσαλίας Φώτιος Γκούπας, Στερεάς Ελλάδος Αθανάσιος Σκορδάς και Ηπείρου Δημήτριος Πανοζάχος, οι νομάρχες Τρικάλων, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λάρισας, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: