Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών







Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία - διαλογητήρια των Πύργων Εορδαίας και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή.
Τα μέτρα αυτά είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν νωρίτερα οι δικαιούχοι αγρότες, και η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν τους αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «την έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο την δείχνουμε στην πράξη, πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους, τρίτον, με την ένταξη στο Δ' ΚΠΣ, έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια, τέταρτον με το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που στοχεύει στην ποιότητα στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς, και πέμπτον με τη λήξη πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή, με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες, και με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.»
Στις επισκέψεις του οι πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Ισχυρή αντοχή της οικονομίας έναντι της κρίσης
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της Κοζάνης, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, όπου έγινε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ
Προσφωνώντας τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χρήστος Σάββας υπογράμμισε πως ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που το επισκέπτεται κατά τη διάρκεια των 90 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η παρουσία του πρωθυπουργού είπε αναπτερώνει τις ελπίδες για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ενώπιον της οποίας βρίσκονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.
Ο κ. Σάββας ζήτησε από τον πρωθυπουργό ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, με έμφαση στην παρούσα χρονική στιγμή της «χρηματοπιστωτικής» κρίσης. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν έμπρακτα, θα στηρίξουν ουσιαστικά, και θα τονώσουν το ηθικό των επιχειρήσεων, να δοθεί μια χρονική περίοδος για να αντεπεξέλθουν στα χρέη προς το Δημόσιο και την επαναφορά του αφορολόγητου εισοδήματος των 10.500 ευρώ και επανεξέταση των νέων φορολογικών μέτρων με στόχευση προς την αμείλικτη πάταξη της φοροδιαφυγής όπου κι όταν διαπιστώνεται.
Δεν είναι τυχαίο ότι «η χώρα μας μέχρι σήμερα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές έναντι της κρίσης σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Επιμελητήριο Κοζάνης.

Ο πρωθυπουργός
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η προοπτική της οικονομίας μας είναι πολύ καλύτερη. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθούμε. Την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Την αναπτυξιακή πολιτική που έφερε μεγάλες επενδύσεις. Την εξαγωγική πολιτική μας. Την προώθηση μεγάλων δημόσιων έργων σε ολόκληρη τη χώρα. Τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».
Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι όχι μόνο να περιφρουρήσουμε όσα, όλες και όλοι μαζί, με θυσίες έχουμε πετύχει, αλλά να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.
Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί, προτάσσοντας τα μείζονα που μας ενώνουν, βάζοντας πάνω από καθετί άλλο το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Πρόσθεσε επίσης ότι «Εγγυηθήκαμε το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και αυξήσαμε τη νομική εγγύηση στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε μέτρα αυξημένης προστασίας για τους δανειολήπτες, απαγορεύοντας, ανάμεσα στα άλλα, τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας για χρέη κάτω των 20.000 ευρώ και τους πλειστηριασμούς ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας. Επεξεργαζόμαστε ειδικά προγράμματα για την περαιτέρω ανακούφιση εκείνων που ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Εφαρμόζουμε σχέδιο για τη διασφάλιση της ρευστότητας της Οικονομίας. Για τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και συνεπώς των επιτοκίων για τα δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά εξασφαλίζονται έως και 500 εκ. ευρώ επιπλέον έσοδα για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημοσίων Επενδύσεων.
Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες.
Παρέχουμε, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τριετή εγγύηση για την δανειοδότηση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, με ποσά που μπορούν να φτάνουν μέχρι τις 350.000 ευρώ. Επιδοτούμε για το διάστημα αυτό το σύνολο του επιτοκίου.
Κατευθύνουμε σταθερά την πολιτική μας σε δράσεις που στοχεύουν στη θωράκιση και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Και η περιοχή αυτή το γνωρίζει καλά, από πρώτο χέρι. Πετύχαμε να μειώσουμε την ανεργία στο 7% από το 11% που την παραλάβαμε. Βεβαίως αυτό δεν μας αρκεί. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όσο υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν δουλειά, που ψάχνουν εργασία. Προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ, μέχρι το τέλος του χρόνου, πάνω από 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προγραμματίζονται άλλες 140 χιλιάδες μέσα στο 2009.
Αναμορφώνουμε τα προγράμματα του ΟΕΚ έτσι ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται δυσανάλογα από τη διεθνή κρίση, αποφασίσαμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
Προετοιμάζουμε πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης. Απόφασή μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα κοινοτικά προγράμματα και κάθε περιθώριο του Προϋπολογισμού. Απαντούμε στις πραγματικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, με κοινωνική ευαισθησία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν επιλύει, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Η πλειοδοσία, ειδικά αυτές τις ώρες, είναι απόδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού. Απόδειξη δημαγωγίας και ανευθυνότητας».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στα έργα που έγιναν και γίνονται στο νομό Κοζάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, στο τρίτο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 107 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 106 εκ. ευρώ:
-στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ εντάχθηκαν 480 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ.
-στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ εντάχθηκαν 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. ευρώ.
-υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται 270 ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.
-επαναδημοπρατήθηκε και ήδη κατασκευάζεται ο κάθετος άξονας της Εγνατίας ‘’Νίκη- Φλώρινα - Κοζάνη’’. Το τμήμα Φλώρινα-Κοζάνη ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.
-εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ οι μελέτες για την κατασκευή του οδικού άξονα Κοζάνη-Λάρισα.
-τα έργα για τις υποδομές του αγροτικού τομέα την τέταρτη προγραμματική περίοδο για την Δυτική Μακεδονία, ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ και είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ.
-στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας ολοκληρώθηκαν οι νέες πτέρυγες και ο εξοπλισμός τους.
-προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες παραχώρησης από τη ΔΕΗ 5.000 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και άλλων 1.500 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας. Το καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα διαθέσει τα αγροτεμάχια σε νεοεισερχόμενους αγρότες.-
Να σημειωθεί ότι στο κέντρο της Κοζάνης, νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ μοίραζαν φυλλάδια και ύψωσαν μαύρα και άσπρα μπαλόνια που έγραφαν συνθήματα, για την ανεργία και την ακρίβεια, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: