Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Πάνω από 3.200 οι άνεργοι στη Φλώρινα

Χαρακτηριστικά και καθόλου αισιόδοξα είναι τα νούμερα στο νομό Φλώρινας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η ανεργία ξεπερνά σε Φλώρινα και Αμύνταιο τα 3200 άτομα χωρίς τους εποχιακούς, στην πλειοψηφία νέοι και γυναίκες.
Επίσης η συρρίκνωση και η μείωση της αγροτικής παραγωγής επηρεάζει ακόμα περισσότερο το νομό. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα και η σημερινή κρίση ακόμα δεν έχει φανεί.
Την κατάσταση επιδείνωσε πρόσφατα η παύση των εργασιών τόσο στο ορυχείο του Κλειδιού (80 άτομα) όσο και στο φράγμα Παπαδιάς (60 άτομα), η ΦΑΓΕ προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις, ενώ η ΔΕΗ δεν προχωρά στις αναμενόμενες προσλήψεις. Το ορυχείο Βεύης είναι κλειστό από το 2002, όπου εργαζόταν 120 άτομα. Επίσης, πολλές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Τέλος Νοεμβρίου θα λήξει και το πρόγραμμα Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, όπου θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων άλλα 70 άτομα όπου εργάζονται αυτή τη στιγμή με τα προγράμματα Stage.
Ως λύσεις προτείνονται, από το Εργατικό Κέντρο, η εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης, τα κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή, η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ και η ένταξη της Φλώρινας στη γ’ ζώνη κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, με 55% επιδότηση, όπως ίσχυε παλιότερα. Επίσης στην περιοχή Αμυνταίου, στο Γεωτεχνικό Πάρκο υπάρχει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη χορτολιβαδική έκταση και δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 80% και για το έτος 2009 προβλέπεται πάγωμα στην κατασκευή νέων διαμερισμάτων, αφού υπάρχουν πάρα πολλά απούλητα και ξενοίκιαστα.

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις
Το παράδοξο ωστόσο, με βάση τα παραπάνω, είναι η αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων και ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός τους σε σχέση με αυτές που κλείνουν κάθε χρόνο.
Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2004 και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου του 2008 έχουν ανοίξει 1.283 επιχειρήσεις και έχουν κλείσει μόλις 638. Παρόλα αυτά η ανεργία δε μειώνεται και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι οικογενειακής μορφής και κατά συνέπεια δεν απασχολούν άτομα, αλλά και στο χωρίς μέτρο άνοιγμα επιχειρήσεων ίδιου αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: