Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Διήμερο συνέδριο από το δήμο Πρεσπών με θέμα τον Εμφύλιο


Τα γεγονότα του εμφυλίου και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή, συζητήθηκαν στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα τον εμφύλιο στην Πρέσπα, όπου τη δεκαετία του ‘40 πραγματοποιήθηκαν σημαντικά γεγονότα. Μέσα από την παρουσίαση των όσων συνέβησαν τότε, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όλοι, ήταν πως εκείνη η ταραχώδης περίοδος θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και τις επόμενες γενιές, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα γεγονότα.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πρεσπών, Λάζαρος Ναλπαντίδης, «σήμερα είμαστε στην ολοκλήρωση της προσπάθειας, που αφορά το ιστορικό κομμάτι της περιοχής για το οποίο δεν είχε ασχοληθεί και ενδιαφερθεί κανείς. Εμείς τολμήσαμε να ενδιαφερθούμε διότι είναι ένα σημείο της περιοχής των Πρεσπών, το οποίο θα έπρεπε να βγάλουμε στην επιφάνεια για δύο λόγους. Ο ένας είναι διότι τα μεγαλύτερα γεγονότα συνέβησαν στην περιοχή και έπρεπε εδώ να κλείσουν και ο δεύτερος είναι η προσπάθεια προβολής τους για τουριστικούς σκοπούς».
Η Κατίνα Λατίφη, μαχήτρια του ΔΣΕ, έφερε στο μυαλό της στιγμές από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όταν η ίδια βρισκόταν στην περιοχή των Πρεσπών και θυμήθηκε αυτά που έμειναν πιο έντονα χαραγμένα στο νου της. Σε δηλώσεις της τόνισε: «Το 1949 έζησα εδώ και ήταν τα εφηβικά μου χρόνια. Είναι οι ηλικίες που καταγράφονται ανεξίτηλα όταν πρόκειται μάλιστα για γεγονότα που δε ξεπερνούν. Προσπαθούμε να κοιτάξουμε το παρόν, στηριζόμενοι σε μια μελέτη και κριτική του παρελθόντος, αλλά και να αποφύγουμε εκείνα που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν θυμό και να αναμοχλεύσουν γεγονότα. Τώρα, ένα νόημα υπάρχει. Να μπορέσουμε να μελετήσουμε τα γεγονότα, να βγάλουμε τα πιο σωστά συμπεράσματα, ώστε να αποτελέσουν ένα δίδαγμα. Δεν υπάρχει παρόν και μέλλον, αν δεν υπάρχει παρελθόν, αν δεν υπάρχει μια ρίζα».
«Η ιστορία ζωντανεύει γιατί ο τόπος είναι γεμάτος αναμνήσεις» είπε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. «Είναι μια γωνιά ιστορίας εδώ, όπου κι αν κοιτάξει κανείς θυμάται γεγονότα, καταστάσεις, μεγάλα πράγματα. Γιατί ο Εμφύλιος ήταν μια στιγμή της ιστορίας τραγική. Στην πορεία των εθνών, αυτές οι στιγμές καθορίζουν το χαρακτήρα, το μέλλον, τις αξίες. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ζουν μαζί μας, μας ακολουθούν, καθορίζουν αυτό που λέμε ταυτότητα. Κοιτώντας γύρω καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο που ζω, τι έγινε εδώ, πως φτιάχτηκε αυτός λαός, αυτή η χώρα, αυτός ο τόπος. Και γι’ αυτό, από αυτή την άποψη, όλο αυτό εδώ είχε ένα εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είμαστε στη φάση να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα και τι συνέβη».
Ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, δήλωσε πως «η ατμόσφαιρα εδώ έδειξε πόσο τα πράγματα και οι άνθρωποι είναι κοντά χωρίς να το ξέρουν. Είναι καιρός πια να κλείσουμε τελικά και τελειωτικά αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».
Τέλος, ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος και δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, υποστήριξε πως πρέπει «να βρούμε την πραγματική εθνική ενότητα μέσα από την ιστορία, μέσα από τα πραγματικά δεδομένα. Ένα καθρέφτη φτιάχνουμε να δούμε οι Έλληνες το πρόσωπο μας και αν το καταφέρουμε αυτό η Ελλάδα θα γίνει πολύ καλύτερη».
Με τη λήξη του διήμερου συνεδρίου, που διοργάνωσε ο δήμος Πρεσπών, ακολούθησε ξενάγηση στα μνημεία του Εμφυλίου που ο δήμος καθιστά επισκέψιμους χώρους: στη σπηλιά του Ζαχαριάδη και στο νοσοκομείο των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: