Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Πάντα ορατός ο κίνδυνος ενός σεισμού


«Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει ένας σεισμός, αν όχι στην περιοχή της Πρέσπας, στις γύρω περιοχές ιδίως της Αλβανίας και των Σκοπίων, όπου οι σεισμοί αυτοί γίνονται πολύ τακτικά», δήλωσε από τη Φλώρινα ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Τσάπανος.
Μιλώντας σε διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση κινδύνου κατολισθήσεων από σεισμούς και άλλα αίτια» που υλοποίησαν ο δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το δήμο Bitola, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσάπανος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σεισμό του 1911 με μέγεθος 6,7 που έγινε στην περιοχή της Αχρίδας. «Παρ’ ότι ήταν αρκετά μακριά από τη Φλώρινα, η ένταση του σεισμού έφτασε στη Φλώρινα να είναι 7 της κλίμακας Μερκάλι. Αυτό σημαίνει ότι όλες σχεδόν οι κανονικές κατασκευές, τα σπίτια δηλαδή, έχουν πάθει μερικές ζημιές. Στην περιοχή που έγινε ο σεισμός η ένταση ήταν 9 που σημαίνει ότι πάνω από το 25% των κανονικών κατοικιών υπήρχε πλήρη κατάρρευση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στη Φλώρινα, επειδή συμβαίνει να έχουμε σεισμούς τέτοιου μεγέθους κάθε 150 με 200 χρόνια οι μνήμες σβήνουν και όταν υπάρχει εφησυχασμός, χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, υπάρχουν και μεγάλες ζημιές».
Μιλώντας για το πρόγραμμα τόνισε πως έγινε η πρόληψη και αντιμετώπιση των κατολισθήσεων από διάφορα φαινόμενα στην περιοχή του οδικού άξονα Φλώρινας - Καστοριάς μέχρι το χωριό Γαύρος και περιλαμβάνει μια έκταση εκατέρωθεν του δρόμου 300 μέτρα. «Η δική μου συμβολή είχε να κάνει με τη σεισμικότητα της περιοχής και τη συσχέτιση αυτής με τις κατολισθήσεις στην περιοχή μελέτης. Η χώρα μας έχει μεγάλη σεισμικότητα, πρώτη στην Ευρώπη, έκτη στον κόσμο. Η Φλώρινα παρ’ ότι έχει μικρή σεισμικότητα όπως φαίνεται από την κατανομή των επικέντρων των σεισμών, εντούτοις στην περιοχή που μελετήσαμε έχουν γίνει τρεις μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Το 1709 έγινε ένας σεισμός 6 στην περιοχή των Κορεστείων, το 1812 σεισμός 6,5 στην Καστοριά και το 1894 στην Σιάτιστα με μέγεθος 6,2. Η υπόλοιπη περιοχή φαίνεται να συμπεριφέρεται πιο καλά και βρίσκεται πιο κοντά στις τιμές σεισμικής επικινδυνότητας που δίνει ο Εθνικός Αντισεισμικός Κανονισμός του 2000 και με αυτή την έννοια τα δικά του συμπεράσματα είναι ότι τέτοιες τιμές επικινδυνότητας δεν μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις από σεισμούς και μόνο» κατέληξε.
Η διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Μαρία Αλεξούδη, υπογράμμισε πως «παρουσιάζουμε συγκεκριμένα κάποιες θέσεις, όπου υπάρχει πιθανότητα κατολίσθησης όχι μόνο από το ίδιο το βάρος του πρανούς, αλλά και από το νερό, από έντονες βροχοπτώσεις, είτε από το ίδιο βάρος, σεισμό και νερό. Στη Φλώρινα εντοπίσαμε κάποια πρανή που είναι πιθανόν επιδεκτικά σε κατολισθήσεις, κάνοντας κάποιες εργαστηριακές δόκιμες και βρίσκοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».
Μιλώντας για το πρόγραμμα ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου, δήλωσε πως «οι δεσμοί του ανθρώπου προς τον τόπο του είναι ιδιαίτερα έντονοι και στενοί, η γνώση όμως του ανθρώπου για την συμπεριφορά του εδάφους σε αίτια φυσικά είναι περιορισμένη ή πολλές φορές και ανύπαρκτη. Όμως εφόσον γνωρίσει αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να πάρει μέτρα από νωρίς για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Ο δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ συνυπέγραψε μια κοινή πρόταση διασυνοριακής συνεργασίας και οι μελετητές συνέταξαν τη μελέτη που καλύπτει ολόκληρο το νομό της Φλώρινας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε».
Στη διάρκεια της διημερίδας μίλησαν ακόμη ο Θ. Παπαλιάγκας, Καθηγητής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Κ. Παπαθεοδώρου, καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, ο Κ. Αναγνωστόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και η Μ. Τσολάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: