Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Περιοδεία Διαμαντοπούλου στη Δυτική Μακεδονία

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία περιόδευσε στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Η κα Διαμαντοπούλου, με την ιδιότητα και της υπεύθυνης του τομέα παιδείας, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων όπως η οικονομία, τα σκάνδαλα, η παιδεία, η στήριξη της περιφέρειας.

Φλώρινα
Σε συνέντευξη Τύπου από τη Φλώρινα η κα Διαμαντόπουλου έκανε λόγο για «απαράδεκτες πολιτικές επιλογές και απόλυτη αδυναμία διαχείρισης της οικονομικής κατάστασης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, και αφού αναγνώρισε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα υποστήριξης της ρευστότητας στην αγορά. Είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει κανένα συγκεκριμένο μέτρο που να αφορά οικονομικές τάξεις, είτε τους μεγάλους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός ή η κατασκευή, είτε τα οικονομικά στρώματα εκείνου του πληθυσμού που πλήττονται… Εκτιμούμε ότι ο κ. Καραμανλής εκρύφθη και δοξάστηκε, αλλά δυστυχώς τώρα που απαιτείται να κινηθεί και να δώσει λύσεις αποκρύπτει και την απόλυτη αδυναμία του».
Όσον αφορά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σημείωσε πως υπάρχουν δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης που μιλάει για πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. «Επιτέλους υπάρχει ένας από την κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι αυτό το τεράστιο σκάνδαλο έχει πολιτικές ευθύνες. Ας τον ακολουθήσει και ο πρωθυπουργός, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει απέναντι στην κοινή γνώμη».
Στη διάρκεια της παραμονής της στο νομό, η κα Διαμαντοπούλου επισκέφτηκε το ΕΠΑΛ και τους χώρους του Πανεπιστημίου. Αφού ενημερώθηκε, κυρίως, για το πρόβλημα της Σχολής Καλών Τεχνών, δήλωσε πως «δε ξέρω να υπάρχει άλλη Σχολή της χώρας που να κινδυνεύει να κλείσει γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες να στεγαστούν οι φοιτητές». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα του Πανεπιστημίου είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης. Θέλω να το κάνω σαφές ότι όσον αφορά το κτιριολογικό του Πανεπιστημίου, δεν υπάρχει καμία δέσμευση στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δηλαδή στα 22 δισεκατομμύρια που θα διαχειριστεί η χώρα το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Φλώρινας. Εμείς, θα θέσουμε το θέμα και στη Βουλή».
Ακόμα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ΤΕΙ, λέγοντας πως «τα ΤΕΙ της Φλώρινας ζουν αυτή την περίοδο μια δραματική συρρίκνωση με ελάχιστους φοιτητές να περνούν στα συγκεκριμένα τμήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι η επιλογή της Κυβέρνησης με τη βάση του 10, δημιούργησε 45.000 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα και παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν. Χρειάζεται άμεσα προσέγγιση της θεματολογίας όσον αφορά τα ΤΕΙ της Φλώρινας και η κατάρτιση ενός σημαντικού και με συγκεκριμένους πόρους σχεδίου και το ΕΣΠΑ που πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως για θέματα Παιδείας και Έρευνας για να αλλάξουμε τη χώρα και να υποστηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα αλλαγής και στη Φλώρινα».

Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά
Το βράδυ της Πέμπτης η Άννα Διαμαντοπούλου άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ., σε ομιλία της που πραγματοποίησε σε μέλη και φίλους του κινήματος στα Γρεβενά, όπου παρουσίασε και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Σε ότι αφορά στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει και από την κακή διακυβέρνηση της Ν.Δ., όμως, όπως τόνισε, υπάρχει θετική στάση των πολιτών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς τους εμπνέουν με τις λύσεις και το πρόγραμμά τους.
Την Παρασκευή το πρωί η κυρία Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε διαδοχικά σχολικά συγκροτήματα σε Τσοτύλι, Νεάπολη, Εράτυρα και Σιάτιστα, ενώ βρέθηκε και στο Βελβεντό, όπου και επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο,
Το βράδυ της ίδιας ημέρας μίλησε σε συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ Κοζάνης στο οικογενειακό κέντρο «Ακρίτας» όπου ανέλυσε τόσο τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και τις λύσεις που σήμερα δίνει το ΠΑΣΟΚ.
Το πρωί του Σαββάτου μίλησε με τη νεολαία και άκουσε τους προβληματισμούς που της τέθηκαν, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Εκεί τόνισε ότι «σε πλήρη απαξίωση και κατάρρευση έχει οδηγηθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ» και κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή τα τελευταία αποτελέσματα του εννιαμήνου από τα οποία προκύπτουν ζημιές 245 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έκανε λόγο για «τιτάνια επιχείρηση, όπου εμπλέκονται, όπως τόνισε, πολλά πρόσωπα και στην οποία υπάρχει ενορχήστρωση», ενώ αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το ΠΑΣΟΚ στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με συγκεκριμένα μέτρα. Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «ως στόχο την αυτοδυναμία αναζητώντας ευρύτερες συναινέσεις μόνο στο χώρο της Κεντροαριστεράς».
«Κόσμημα για όλη τη χώρα» χαρακτήρισε τις υποδομές του παραρτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά η κα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι το μοναδικό ΤΕΙ που έχει μείωση φοιτητών μόνο σε ένα τμήμα, αυτό του Διεθνούς Εμπορίου, ενώ οι σπουδαστές που εισάγονται συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι το τέλος.
Η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ωστόσο ότι και στο ΤΕΙ Καστοριάς υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το διορισμό των εκπαιδευτικών, αφού, όπως είπε, δε διορίστηκε ούτε ένας εκπαιδευτικός όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ από τον Ιανουάριο υπάρχει παύση Διοικητικού Προσωπικού καθώς τελειώνει το 3ο ΚΠΣ και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: