Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Οχι στην κατάργηση σχολικών μονάδων

Κατά του υποβιβασμού και της κατάργησης σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τάχθηκε ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο Φλώρινας στην τελευταία του συνεδρίαση.
Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε ομόφωνο αποδεκτό το σκέλος της εισήγησης του διευθυντή Ευστάθιου Πουγαρίδη που αφορούσε τις προαγωγές των μονοθέσιων δημοτικών σχολείων Ν. Καυκάσου και Αντιγόνου σε διθέσια, ενώ αντίθετα καταψηφίστηκαν ο υποβιβασμός των τριθέσιων σχολείων Αχλάδας και Λόφων σε διθέσια και η κατάργηση των νηπιαγωγείων Καλλιθέας, Κλειδίου, Λεπτοκαρυάς, Μαρίνας και Βαλτονέρων και του δημοτικού σχολείου Ψαράδων. Παράλληλα όμως ο κ. Πουγαρίδης πρότεινε τη σύσταση μιας οργανικής θέσης ΠΕ11 για το 4ο δημοτικό Φλώρινας και μιας αντίστοιχης θέσης για το δημοτικό σχολείο Αετού και μιας οργανικής θέσης εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας στο 4ο δημοτικό σχολείο, προτάσεις που έγιναν δεκτές.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση του διευθυντή Νικόλαου Γρηγοριάδη ήταν η κατάργηση του γυμνασίου Βαρικού εξαιτίας των λίγων μαθητών που φοιτούν σε αυτό και η μετεγγραφή τους στο γυμνάσιο Λεχόβου. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή από το σώμα.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην αναβολή της 4ης Έκθεσης και του 4ου Συνεδρίου Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, σε ημερομηνία η οποία θα οριστεί σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νομού Φλώρινας. Αποφασίστηκε δε, η Γιορτή Τσίπουρου να γίνει στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Συναντήσεις με υπουργούς και φορείς
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων ο νομάρχης Γιάννης Βοσκόπουλος ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους, για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα.
Αρχικά, μαζί με τους δύο βουλευτές του νομού Στάθη Κωνσταντινίδη και Γιώργο Λιάνη, το δήμαρχο Αμυνταίου Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη και τον πρόεδρο του δ.δ. Λόφων Νικόλαο Μητσκόπουλο, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη και συζήτησαν την κατάργηση του πεδίου βολής Λόφων. Ο υπουργός, δεσμεύτηκε, ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει υποβάθμιση του πεδίου βολής, ενώ στη συνέχεια θα μελετηθεί η μεταφορά του σε άλλο χώρο ή και η κατάργησή του.
Στη συνέχεια, ο νομάρχης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε μαζί με το βουλευτή Γιώργο Λιάνη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου Γιώργο Γιαννιτσόπουλο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, με κύριο θέμα συζήτησης την τιμή του καλαμποκιού, που φέτος είναι πολύ χαμηλή. Ο υπουργός ζήτησε από το νομάρχη και την Ε.Α.Σ. Αμυνταίου, να ζητήσουν με ξεχωριστό έγγραφο ο καθένας από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις - επιχορηγήσεις για τους παραγωγούς καλαμποκιού. Ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε επίσης από τον κ. Κοντό να βρεθεί οριστική λύση για τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει σύντομα συνάντηση με ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμα, συζήτησε με τον υπουργό την πορεία του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και σύντομα θα κατατεθεί και η μελέτη του φράγματος της Περικοπής.
Για τη στέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών, ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από τον κ. Κοντό την παραχώρηση στη Σχολή του κτιρίου του ΚΕΓΕ - Κέντρο Δήμητρα. Ο υπουργός είπε ότι δε μπορεί να παραχωρηθεί, αλλά είναι δυνατόν να γίνει συστέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών και του ΚΕΓΕ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση της ΤΕΔΚ νομού Φλώρινας, για τη συστέγαση της Σχολής στο γυμνάσιο Κάτω Κλεινών, πρόταση την οποία έχει απορρίψει η προεδρεία της Σχολής. Πρότεινε δε, ώσπου να προχωρήσουν στην κατασκευή αιθουσών στο χώρο του Πανεπιστημίου, να χρησιμοποιηθεί, εφόσον είναι ικανοποιητικός σα χώρος, ο χώρος του ΒΑΛΙΝΠΕ στην Κλαδοράχη.
Ο νομάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο δρόμο Φλώρινα - Βεύη, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι η ισόπεδη διάβαση στο δ.δ. Κάτω Βεύης. Για το λόγο αυτό ο κ. Βοσκόπουλος συναντήθηκε με το διευθυντή της ΕΡΓΟΣΕ κ. Μακαντάση, από τον οποίο ζήτησε την κατασκευή ισόπεδης διάβασης στο δ.δ. Κάτω Βεύης ή τη μεταφορά της από το Βαρβούτη. Ο κ. Μακαντάσης ανέφερε ότι, η μεταφορά της διάβασης από το Βαρβούτη στο δ.δ. Κάτω Βεύης είναι οικονομικά δύσκολο σε αυτή τη χρονική στιγμή να υλοποιηθεί, ενώ ο νομάρχης εξέφρασε τη διάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αναλάβει το κόστος μεταφοράς της διάβασης, καθώς ο δρόμος αυτός είναι απαραίτητο να δοθεί σύντομα στην κυκλοφορία.
Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, που δραστηριοποιούνται στο νομό Φλώρινας, από τους οποίους ζήτησε να προχωρήσουν σε προσφορές με σκοπό να μπορέσουν οι κάτοικοι του νομού να διευκολυνθούν οικονομικά. Οι παραπάνω εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, να πραγματοποιήσουν σημαντικές προσφορές.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, για να μπορεί να υλοποιεί το Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας συναυλίες μουσικής δωματίου. Ο σημερινός χώρος δεν έχει καλή ακουστική για μουσική που δεν υποβοηθείται με μικροφωνικές εγκαταστάσεις.

Η μειοψηφία
Σε ανακοίνωσή της, ο συνδυασμός της μειοψηφίας αναφέρει: «Έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση συνεργασίας από την πλειοψηφία δήλωσε η αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διάθεσή της αυτή, όταν τέθηκε ζήτημα συνεργασίας για την προώθηση του τουρισμού στο νομό μας. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, στις 28-11-2008, όταν με αφορμή τη συζήτηση για τη διοργάνωση της 4ης Έκθεσης – 4ου Συνεδρίου Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, και μετά από τη γενίκευση της συζήτησης, η αντιπολίτευση:
· Συμφώνησε με τη μετάθεση της Έκθεσης – Συνεδρίου την άνοιξη, πρόταση την οποία είχε εφαρμόσει και το 2006, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί με τους συμμετέχοντες.
· Πρότεινε να πραγματοποιηθεί κάθε δυνατή ενέργεια, προκειμένου να τεθεί η εκδήλωση υπό την υποστήριξη του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, τέτοιο που να απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου.
· Οι γιορτές και εκδηλώσεις τσίπουρου να διαχωριστούν, έτσι ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστή διοργάνωση και αφορμή για την άφιξη ξένων επισκεπτών στο νομό.
· Διαπιστώθηκε ότι είμαστε ανέτοιμοι να υποδεχτούμε επισκέπτες από το εξωτερικό και συνεπώς η προσπάθειά μας πρέπει να στραφεί στην εσωτερική αγορά, αποφεύγοντας πολυέξοδες εκθέσεις στο εξωτερικό.
· Κατέθεσε ότι πρέπει να οργανωθεί καλύτερα το τουριστικό μας προϊόν και ταυτόχρονα, πρότεινε τη διοργάνωση εκδήλωσης από το νομαρχιακό συμβούλιο, όπου και θα πραγματοποιηθεί γενικευμένη συζήτηση με τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς του νομού (δήμοι, κοινότητες, σύλλογοι κ.λ.π.).
· Ζήτησε να επανέλθει προς συζήτηση στο ν. συμβούλιο το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.
· Επανέλαβε ότι ο νομός της Φλώρινας είναι απαραίτητο να έχει μερίδιο στα ποσά που δαπανά η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, από το 3ο ΠΕΠ για την τουριστική προβολή (κάτι που ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα).
Αναφερόμενος ο κ. Στρατάκης στην ενημέρωση του νομάρχη:
- ζήτησε επαγρύπνηση για το θέμα του πεδίου βολής των Λόφων και επισήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο του τυχαίου λάθους. Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και συνεπώς η κατάργησή του είναι αδιαπραγμάτευτη.
- Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το τελευταίο έγγραφο, που εστάλη από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προς το δήμο Φιλώτα, το οποίο ουσιαστικά αποκλείει την αγροτική χρήση των εκτάσεων της Βεγορίτιδας και ζήτησε αυτό να αποσυρθεί.
- Ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός και ιεράρχηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ για τον αγροτικό χώρο.
- Ενημέρωσε ότι το κτίριο του δημοτικού σχολείου Κλαδοράχης που μετασκευάστηκε για τις ανάγκες του ΒΑΛΙΝΠΕ είναι ακατάλληλο για χρήση από το Πανεπιστήμιο. Αντίθετα πρέπει να λειτουργήσει το ΒΑΛΙΝΠΕ στο νομό. Την περίπτωση χρήσης του κτιρίου του Γυμνασίου Κλεινών από το Πανεπιστήμιο την χαρακτήρισε ως λύση απόλυτα αντιπαιδαγωγική.
- Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διάβασης του ΟΣΕ στην Κ. Βεύη, πρόβλημα που τίθεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (αρμοδιότητα της οποίας βέβαια είναι), από το 2004, ενώ και η παρούσα νομαρχιακή αρχή παρόλο που το γνωρίζει δυο χρόνια τώρα δεν κατάφερε να το επιλύσει με αποτέλεσμα, ένας έτοιμος καθ’ όλα δρόμος να μένει εκτός λειτουργίας ταλαιπωρώντας τους κατοίκους του νομού.
- Πρότεινε με απόφασή του το νομαρχιακό συμβούλιο να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση της μήνυσης του ΟΑΕΔ κατά των φοιτητών, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριό του εξ’ αιτίας του προβλήματος στέγης που αντιμετωπίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: