Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό για το «Τάγαρη»

Ομόφωνα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το τοπικό ρυμοτομικό του πρώην στρατοπέδου «Τάγαρη», με στόχο να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το χώρο για διάφορες χρήσεις. Με το τοπικό ρυμοτομικό καθορίζονται τα νέα οικόπεδα, οι δρόμοι και οι χρήσεις που θέλει να συμπεριλάβει ο δήμος.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, Κοσμά Κοσμίδη, από τα 100 στρέμματα αρχικής έκτασης προς πολεοδόμηση πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου τα 40 για δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, οπότε μένουν περίπου 60. Έτσι ο συνολικός ωφέλιμος χώρος προς εκμετάλλευση είναι περίπου 60 στρέμματα.
Η περιοχή παρέμβασης έχει χωριστεί σε 11 νέα οικοδομικά τετράγωνα. Απώτερος σκοπός είναι να δοθεί ο χώρος στους κατοίκους της πόλης για χρήση πολιτιστικού, κοινωνικού και αθλητικού χαρακτήρα. Επιδίωξη της μελέτης είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου με πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους σε κάθε νέο οικοδομικό τετράγωνο, έτσι ώστε ο πολίτης να μετακινείται με εναλλακτικούς τρόπους επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον. Παράλληλα εξασφαλίζεται στο δήμο Φλώρινας η δυνατότητα να στεγάσει κάποιες ή και όλες τις υπηρεσίες του λαμβάνοντας υπ’ όψη και το σύγχρονο διευρυμένο δήμο όπως αυτός είναι πιθανόν να προκύψει από τον Καποδίστρια Β’.
Έτσι προτείνονται τα οικοδομικά τετράγωνα με αριθμούς 2, 4 και 6 ως χώροι δημοτικών υπηρεσιών. Οι ανάγκες αποθήκευσης και στάθμευσης του νέου δημαρχείου θα είναι μεγάλες για αυτό προτείνονται οι χρήσεις «χώρος κτηρίων γηπέδων αποθήκευσης» και «χώρος κτηρίων γηπέδων στάθμευσης» στα οικοδομικά τετράγωνα 3 και 7 αντίστοιχα. Στο οικοδομικό τετράγωνο με αριθμό 5 προτείνεται η χρήση «χώρος εμπορικών εκθέσεων - εκθεσιακών κέντρων» με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Στο οικοδομικό τετράγωνο με αριθμό 8 προτείνεται η χρήση «χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων» με σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτά γήπεδα κτλ). Στο οικοδομικό τετράγωνο με αριθμό 9 προτείνεται η χρήση «χώρος κτηρίων κοινωνικής πρόνοιας» ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κτήρια όπως παιδικούς σταθμούς, οίκους ευγηρίας, και άλλα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα. Στο οικοδομικό τετράγωνο με αριθμό 10 προτείνεται η χρήση «χώρος συνάθροισης κοινού» ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί κάποιο θέατρο (ανοιχτό ή κλειστό), κινηματογράφος καθώς και άλλα κτήρια τέτοιου τύπου. Τέλος στα οικοδομικά τετράγωνα με αριθμούς 1 και 11 προτείνεται η χρήση ‘αναψυκτηρίου-πάρκου’ ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όχι μόνο της περιοχής παρέμβασης αλλά και της ευρύτερης.

Η τηλεθέρμανση
Ακόμα, το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε και τη μελέτη της τηλεθέρμανσης. Να σημειωθεί πως το κόστος αγγίζει αθροιστικά τα 88 εκ. ευρώ και για τη Φλώρινα και για τη Μελίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: