Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

«Άθελα πρωταγωνίστησαν, χρησιμοποιήθηκαν και υβρίσθηκαν…»

Αρθρο του Ν.Ι. Μέρτζου

Επί δέκα και πλέον χρόνια οι κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής Λόφων-Μελίτης Φλωρίνης διαμαρτύρονται τακτικά για μερικές βλαβερές παρενέργειες που συνεπάγεται το γειτονικό τους στρατιωτικό πεδίο βολής. Κάθε φορά ελάχιστοι, πιο θερμόαιμοι ή πιο πληττόμενοι, προσπαθούν να εμποδίσουν τις βολές. Ουδέποτε, όμως, θέλησαν ούτε πέτυχαν κάποια δημοσιότητα. Πριν λίγο, ωστόσο, την λούστηκαν ξαφνικά πανελλαδικά και διακρατικά. Άθελα πρωταγωνίστησαν, χρησιμοποιήθηκαν και υβρίσθηκαν.
Γιατί άλλαξε το σκηνικό; Επειδή ήταν η κατάλληλη πολιτική στιγμή να τους χρησιμοποιήσει ο ξένος σκηνοθέτης. Είχε δει πολλές φορές «το έργο», γνώριζε πώς θα εκτυλιχθεί, έστησε το «γύρισμα» και τους περιέβαλε με ρόλο που ουδέποτε υποψιάσθηκαν ούτε θέλησαν οι άνθρωποι! Προφανώς ο Γκρούεφσκι έχει στο πλευρό του το Χόλλυγουντ! Παρήγαγε εκ του φυσικού μια τηλεοπτική και φωτογραφική εικόνα, που παίζει πρώτο πλάνο στα Σκόπια, στο Διαδίκτυο και στο διεθνές διπλωματικό κύκλωμα.
Η εικόνα είναι αληθινή και «είναι χίλιες λέξεις». Στρατός και Αστυνομία της Ελλάδος στα σύνορά της με τα Σκόπια απέναντι σε διαμαρτυρομένους ντόπιους σλαβόφωνους Μακεδόνες. Οι λέξεις, όμως, είναι ψέματα: «με Στρατό και Αστυνομία στην Αιγαιατική Μακεδονία η Ελλάδα καταστέλλει εξέγερση των καταπιεσμένων Αιγαιατών Μακεδόνων».
Ποιος ξένος διαθέτει τον χρόνο και, κυρίως, ζωντανή την γνώση για να καταλάβει το ψέμα όταν «του μιλάει» την εικόνα; Μήπως οι Έλληνες θα αντιλαμβάνονταν την παγίδα αν είχαν μιαν ανάλογη εικόνα από το Κασμίρ ή την Αμπχαζία;
Η μέθοδος της μισής αλήθειας αποδείχθηκε αλάνθαστη και αμφίστομη. Την κατάπιαν σούμπιτη και την διέχυσαν αντίστροφη πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι και «εθναμύντορες».
- «Ξαναχτύπησαν οι φιλοσκοπιανοί στη Φλώρινα»!
- «Πάρτε το χωριό σας και πάτε στα Σκόπια, αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα»!
-«Θέλουν να διώξουν τον Στρατό μας από τα σύνορα»!
Και εδώ τα λόγια τα μεγάλα είναι ψεύτικα. Πολύ πιο επικίνδυνα, όμως. Χύνουν νερό στον μύλο του Γκρούεφσκι. Το χολλυγουντιανό μείγμα της μισής αλήθειας και του όλου ψεύδους πέτυχε «νταμπλ». Ας δούμε ολόκληρη την αλήθεια, λοιπόν.
Το πεδίο βολής του Στρατού καλύπτει 11.700 στρέμματα στις βορειοδυτικές πλαγιές του Καϊμακτσαλάν σε επαφή με τα ακριτικά γεωργοκτηνοτροφικά χωριά Λόφοι, Κέλλη, Μελίτη, Αχλάδα κ.α. Είναι αυστηρά οροθετημένο με τριγωνομετρικά σημεία που κατά κανόνα, όμως, οι αρμόδιοι αγνοούν. Οι βολές βαρέων όπλων, πυραύλων και ελικοπτέρων ενοχλούν βαρειά τις πλησιόχωρες μικρές κοινωνίες, διακόπτουν τα σχολεία, διασκορπίζουν τα κοπάδια, άμα αστοχούν σκοτώνουν αιγοπρόβατα και ενδέχεται καμμιά να καταστρέψει δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Ξεστρατισμένα άρματα μάχης αλέθουν ιδιόκτητα χωράφια και καλλιέργειες. Οι ξωμάχοι αποζημιώνονται αργότερα αλλά αυτοί θέλουν όλη τη σοδειά τους και τη ζωή τους. Θέλουν κοντά τους τον Στρατό να ασκείται δίπλα τους. Απλώς δεν θέλουν χαλάζι τις οβίδες πάνω απ’ το κεφάλι τους. Δηλαδή ποιοι άλλοι Έλληνες και πού αλλού τις θέλουν; Όπου αλλού, όμως, διαμαρτύρονται γι’ αυτό όλοι, «έχουν δίκηο». Όταν, γι’ αυτό και το χειρότερο, διαμαρτύρονται ολίγοι Μακεδόνες, «είναι ξένοι πράκτορες»! Ε, του κερατά πια! Εκεί που τους χρωστάμε, τους τρώμε και το βόδι. Γιατί πράγματι τους χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη, σεβασμό κι αδελφοσύνη.
Αυτοί οι διαρκώς υβριζόμενοι και δημοσίως ανακρινόμενοι από τα «παράθυρα» γηγενείς σλαβόφωνοι Μακεδόνες υπήρξαν το Ιερόν Σφάγιον, η ένοπλη ραχοκοκαλιά, ο αλάνθαστος οδηγός και το ασφαλέστερο καταφύγιο του Μακεδονικού Αγώνος. Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες γηγενείς αφανείς μάρτυρες και ήρωες Μακεδόνες, μόνον στη δεκαετία 1903-1913, απογράφονται τεκμηριωμένα στο νωπό Συναξάρι της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Αυτοί ακριβώς οι «ύποπτοι» Φλωριναίοι Μακεδόνες το 1940 συγκρότησαν τα Σιδηρά Συντάγματα Φλωρίνης 28ο, 33ο και 90ό. Αήττητοι εισήλθαν πρώτοι στη φωτιά την 28η Οκτωβρίου 1940 και αήττητοι εξήλθαν τελευταίοι την 27η Απριλίου 1941. Αυτοί πέτυχαν τις πρώτες νίκες της Ελλάδος στο Μάλι Μάδι, στο Ταλίν, στο Ιβάν, στον Μοράβα, στην Κορυτσά, στην Κλεισούρα κ.α. Αποδεκατίσθηκαν, όμως. Το 28ο Σύνταγμα εισήλθε στον πόλεμο με 4.500 άνδρες και άφησε στα πεδία των νικηφόρων μαχών 2105 νεκρούς και τραυματίες. Την 21η Απριλίου 1941 οι Γερμανοί είχαν καταλάβει ήδη τη Φλώρινα, τη Θεσσαλονίκη, όλη τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την περισσότερη Ήπειρο και βρίσκονταν έξω από τη Θήβα στα πρόθυρα της Αθήνας. Στα μακρινά, όμως, βουνά της Αλβανίας το 90ό Σύνταγμα Φλωρίνης, που περιελάμβανε επίσης σλαβόφωνους Μακεδόνες από την Αριδαία και τα Γιαννιτσά, ανέτρεπε μιαν ισχυρή ιταλική Μεραρχία Ιππικού. «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» - καθώς έκραξε μετά η Βούλα Πατουλίδου από τον Τριπόταμο Φλωρίνης.
Αιδώς, Αργείοι, λοιπόν!

Ν. Ι. Μέρτζος
εκ Νυμφαίου Φλωρίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: