Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Αδιέξοδο για τη στέγαση του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών


Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι φορείς της Φλώρινας σχετικά με τη στέγαση των νέων φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, δείχνοντας πως τα πράγματα δε θα είναι τόσο ευοίωνα τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι 100 νέοι φοιτητές που θα εισαχθούν τις επόμενες ημέρες στο τμήμα, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην τοπική κοινωνία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως φάνηκε στη σύσκεψη άμεση και οριστική λύση δε μπορεί να δοθεί, παρά μόνο να εφαρμοστούν ημίμετρα.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, «άκουσα με μεγάλη έκπληξη και θετικό τρόπο τους δύο πανεπιστημιακούς ότι σε λίγα χρόνια η Φλώρινα θα έχει 500 φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών και ότι η Σχολή Δημιουργικού Γραψίματος θα έδινε μια προοπτική, γιατί εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήδη 150 άτομα. Και ενώ δίνεται η δυνατότητα στη Φλώρινα να έχει ένα καταπληκτικό Πανεπιστήμιο, με την ποιότητα ζωής που έχει η πόλη, η Φλώρινα δε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να στεγάσει φέτος τα παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών. Εγώ, ότι δυνάμεις έχω θα της δώσω. Όμως λυπάμαι και σχεδόν ντρέπομαι που δε μπορούμε να βρούμε ένα κτίριο να στεγάσουμε τη Σχολή».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στάθης Κωνσταντινίδης, επισήμανε πως «πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, ώστε να βρούμε την κατάλληλη λύση. Δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή οριστική λύση. Όλοι όμως συμφωνούμε σε ένα. Ότι είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθούν οι χώροι που θα στεγάσουν τους νέους φοιτητές άμεσα, αλλά και η δημιουργία μιας πανεπιστημιούπολης. Ωστόσο, στο τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες».
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Χρήστος Μασσαλάς, επισήμανε από την πλευρά του πως «το όραμα μου είναι η Φλώρινα να γίνει μία αξιόλογη πανεπιστημιούπολη και να παίξει εθνικό ρόλο. Βέβαια, πρέπει να το θέλουν και οι τοπικοί άρχοντες. Είναι ρεαλιστικά αυτά που εισηγηθήκαμε, αρκεί να τα ακούσουν οι τοπικοί άρχοντες και να σκεφτούν ότι το μέλλον αυτής της πόλης είναι ο ακαδημαϊκός χώρος. Λύσεις προτείναμε, αλλά εκείνοι που πρέπει να τις δουν και να αναλάβουν τις ευθύνες είναι οι τοπικοί άρχοντες. Αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν και στον τόπο τους και προπαντός στα παιδιά και στις γενιές που έρχονται».
«Από τη σύσκεψη δεν προέκυψε τίποτα ιδιαίτερο, ούτε τίποτα που μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα των σχολείων» δήλωσε ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. Και όπως εξήγησε αυτό συνέβη διότι «δεν έχουμε στη διάθεση μας, ως Ν.Α., οικόπεδα για ανέγερση σχολείων. Αν μπορούσαμε να προβούμε στην ανέγερση ενός λυκείου, ώστε να απεγκλωβίσουμε το 3ο λύκειο, θα λύναμε το πρόβλημα για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Αυτό όμως είναι αδύνατον. Έτσι, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον υπουργό Παιδείας και να συζητήσουμε το θέμα, αν μπορούμε να εγκαταστήσουμε προσωρινά λυόμενες αίθουσες γύρω από το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Σχολή. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε διερεύνηση και άλλων χώρων. Θα κάνουμε επίσης προσπάθεια να πάρουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία έκταση που βρίσκεται πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, μιας και από το πυροβολικό δε μπορεί να μας χορηγήσει ο δήμος χώρο».
Ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου, υπογράμμισε ότι εκτός των άλλων κατετέθη και η άποψη «στο θέμα της διάθεσης του γυμναστηρίου των σχολείων με την παράλληλη εξυπηρέτηση των μαθητών στο γυμναστήριο του Πανεπιστημίου».
Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών, Ανδρέας Βερναδάκης, είπε πως «ζητάμε το αυτονόητο και κάποια βασικά, όπως το θέμα του χώρου. Και δε ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Ο καθένας υποθέτω θα δοκιμάσει να βοηθήσει με τον τρόπο του. Είδαμε ότι υπάρχει πληθώρα προτάσεων, αλλά δυσκολεύει η διαδικασία όταν πρόκειται για την υλοποίησή τους. Εμείς κάναμε πρόταση για τη μετακίνηση του λυκείου στο δήμο Μελίτης, αλλά καταρρίφθηκε όταν εμφανίστηκαν προβλήματα. Υπάρχει ασυμμετρία γνώμεων μεταξύ των πολιτικών προσώπων. Εμείς, αν δε λυθεί το θέμα, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις, προκειμένου να πάρουμε το ελάχιστο δυνατό, το αναγκαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: