Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Θέλουμε και δεύτερο...

Του Γιώργου Περιβολάρη
geoper@otenet.gr

Η ΣΤΕΓΑΣΗ της Σχολής Καλών Τεχνών (όπως έχει επικρατήσει να λέμε το αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα της Φλώρινας) είναι ένα θέμα παλιό, με ρίζες αρκετά χρόνια πίσω.
ΟΤΑΝ ακόμα ορισμένοι ρομαντικοί αυτής της πόλης επέμεναν πως η Φλώρινα αξίζει μιας τέτοιας Σχολής. Με το πέρασμα των χρόνων, την άποψη αυτή ενστερνίζονταν ολοένα και περισσότεροι. Ώσπου πια, το αίτημα αυτό έχει καθολική απαίτηση.
ΓΙΑ ΝΑ προετοιμαστεί κατάλληλα ο φάκελος προς το υπουργείο εργάστηκαν πολλοί. Και τα κατάφεραν. Η παράδοση και προσφορά της Φλώρινας στις τέχνες αναγνωρίστηκε και το υπουργείο μας έδωσε αυτό που δικαιούμασταν και την ευκαιρία να εξελιχθούμε και να αναδείξουμε ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μας, έναντι οποιασδήποτε πόλης στην Ελλάδα.
ΕΚΕΙ όμως άρχισαν τα προβλήματα. Το «πάπλωμα» ήταν πια η στέγαση και ο «καυγάς» δεν άργησε να ξεκινήσει. Όλοι οι φορείς δήλωναν υποστηρικτές της προσπάθειας, αλλά όταν η κουβέντα έφτανε στην ουσία της υπήρχε η ίδια διαπίστωση. Δεν έχουμε χώρους.
Η «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» ήταν η ιδανική περίπτωση. Λάθη και παραλείψεις όμως δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και το κτίριο, ακόμα και σήμερα, είναι παραδομένο στη μοίρα του με το χρόνο να το χτυπά αλύπητα. Κι όμως, θα μπορούσε να είναι γεμάτο ζωντάνια και δημιουργία.
ΜΕ ΠΟΛΥ κόπο, κι αφού υπήρξε κόντρα δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Σχολή στεγάζεται στους χώρους του 3ου Λυκείου. Μέχρι τώρα όλα πήγαιναν καλά. Φέτος όμως, οι 100 νέοι φοιτητές δημιουργούν «πρόβλημα» στην ομαλή λειτουργία, καθώς δε… χωράνε! Και έτσι φτάσαμε και πάλι στο σημείο μηδέν. Αναζητούμε χώρο για τη Σχολή και η κοινή διαπίστωση είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, τουλάχιστον άμεσα. Κι από την άλλη ζητάμε και δεύτερο τμήμα.

1 σχόλιο:

lazer είπε...

Η τοπική κοινωνία καθώς και όλες οι αρχές θα πρέπει να στηρίζουν τους φοιτητές και να εστερνίζεται επιτέλους για ποιό λόγο δέχεται επίθεση το περιφερειακό πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ας καταλάβουμε λοιπόν όλοι πως η ύπαρξη της φοιτητικής κοινότητας κρίνεται ζωτική για την πολή και δεν συμφέρει κανέναν πολιτικό και μή του τόπου να χαμηλώνει το κεφάλι για να μην πάει κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης του ή και της σάπιας αντιπολίτευσής του. Πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμόνής των φοιτητών σε αυτόν τον τόπο που μαστίζεται απο 30 % ανεργία και ακρίβεια. Ας κανουμε λοιπόν μας τις επιλογές μας ευθύνη...Καμία ανοχή στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στην ίδρυση των ΚΕΣ και την διάλυση του περιφερειακού πανεπιστημίου. Καμία ανοχή στους πολιτικάντηδες βουλευτές νομάρχες και τα συναφή με έλλειψη ευθύνης για τον τόπο τους, με έλλειψη μαχητικότητας και εναντίωση στον μαρασμό της βορειότερης και πιο κρύας πόλης της Ελλάδας...